‘It-sector valt uit boot bij auteursrechten'

Schaarste

De discussie rond de uitwerking van de nieuwe fiscale regeling van de auteursrechten duurt voort. Zo is het onduidelijk of de it-sector erbij hoort of toch niet. Al hebben juridische specialisten wel hun oordeel klaar.

It-bedrijven die naar aanleiding van de aangescherpte wetgeving over auteursrechten willen weten of ze nog kunnen rekenen op de betreffende regeling maken daar best (en liefst) op voorhand afspraken over: een zogenaamde ruling. Maar momenteel is er vanuit de federale overheidsdienst (FOD) Financiën nog geen algemeen standpunt rond het nieuwe regime van de auteursrechten. Er blijkt namelijk nog geen eensgezindheid over de zienswijze op de it-sector. Waardoor it-bedrijven en hun werknemers in het ongewisse blijven.

Overspoeld

De discussie gaat al even mee. Op aansturen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) besliste de regering eind vorig jaar om het fiscaal gunstregime van de auteursrechten bij te sturen. Al snel bleek dat de Franstalige liberalen van MR erop hamerden dat softwareontwikkelaars uit de it-sector nog konden blijven terugvallen op de regeling rond auteursrechten.

Volgens de MR sleepten zij deze toegeving ook effectief uit de brand, al blijkt dat nu dus niet uit de effectieve uitvoering van de nieuwe wetgeving. Door de eerdere commotie over de auteursrechten werd de rulingdienst de voorbije weken overspoeld met vragen van bedrijven uit de it-sector. Hoe zal voortaan met de auteursrechten worden omgegaan?

Vastlopen

Op korte termijn zullen al de aangevraagde rulings voor bedrijven uit de it-sector vastlopen. Maar ook op langere termijn ziet het er niet goed uit. Volgens Hendrik Putman, en fiscaal expert bij de consultant KPMG die De Tijd aan het woord laat, is er nog maar weinig twijfel. ‘Mijn interpretatie is dat de it-sector uit de boot valt’, stelt hij. Volgens hem is de juridische onderbouwing onvoldoende eenduidig.

Putman raadt bedrijven aan voor zichzelf uit te maken of het nog wel de moeite is om als it-bedrijf en -profiel alsnog een beroep te doen op auteursrechten. ‘Je staan dan niet alleen voor een lange juridische strijd, maar de fiscus zal je het leven ook zuur maken.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-20T12:45:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.