Athumi moet zich nu bewijzen

In Brussel is Athumi, de nieuwe naam van het Vlaams Datanutsbedrijf met veel feestgedruis gelanceerd door minister-president Jan Jambon. Het wil tegen eind dit jaar zo’n 5.000 bedrijven optekenen, goed voor 1 miljoen transacties.

Er daagden zo’n 300 gasten op, vooral uit de it-biotoop, die nieuwsgierig uitkeken naar wat het Vlaams Nutsbedrijf echt zal worden. Dat richt zicht onder de nieuwe naam Athumi op burgers die kiezen voor een datakluis waarin ze al hun persoonlijke data kunnen opslaan, maar het zijn vooral ondernemingen die de toepassingen zullen aanbieden. Er zouden al zo’n 10 partners opgetekend zijn waaronder het eerder aangekondigde Randstad. Nieuwe spelers zijn Doccle, Microsoft en Mobile ID met de itsme applicatie. Die bedrijven kunnen oplossingen aanbieden aan burgers. Zo loopt er een pilootproject met Randstad waarbij diploma’s van potentiële interim-werknemers in een beveiligde datakluis kunnen bewaard worden. In de komende weken moet daar een commercieel akkoord rond uitgewerkt worden want het is de bedoeling dat Athumi zelfbedruipend wordt.

De overheid wil met de technologiepush van Athumi een aanzet geven want het is dedoeling dat ook andere bedrijven instappen. Vlaanderen investeert er 20 miljoen euro in en tegen 2026 moet het break-even zijn. Minister-president Jan Jambon maakte zich wel sterk dat Athumi een ‘primeur is voor Europa, zelfs voor de wereld en dat men van overal komt kijken wat Vlaanderen nu precies doet’.

Bij de lancering werd de naam Athumi onthuld maar wat het precies betekent werd niet vrijgegeven. Via ChatGPT werd gevraagd naar een geschikte naam die nog niet gebruikt is in de it-sector (Athumi is ook de naam van een Italiaanse wijnsoort uit Lazio).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-05T10:13:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.