Intel lanceert nog voor kerst de AI-PC

Intel-topman Pat Gelsinger presenteert in zijn linkerhand de Intel Core Ultra (Meteor Lake) voor pc's en in zijn rechterhand de vijfde generatie Xeon voor datacenters.

Intel lanceert op 14 december de AI-PC. Meer precies, een laptop die een generatieve-ai-chatbot aan het werk kan zetten zonder dat gevoelige data naar de cloud hoeven te gaan. Weinig consumenten zullen deze pc als kerstcadeau krijgen, want Intel richt zich in eerste instantie op zakelijke gebruikers die hun bedrijfsgegevens liever binnenshuis houden.

Dat bleek deze week tijdens de derde editie van het derde jaarlijkse Intel Innovation-evenement in San Jose, Californië. Intel demonstreerde hoe je met ai-chatbots geheel offline content zoals muziek kunt produceren.

De ai-pc draait op een Intel Core Ultra, de nieuwe reeks processors die rond de jaarwisseling uitkomt. Met Intels eerste geïntegreerde neurale verwerkingseenheid levert deze nieuweling ‘ai-acceleratie en lokale inferentie op de pc’. Volgens Intel gebeurt dit op een energiezuinige wijze. Het topmodel wordt de Core Ultra 9.

Ambitieuze plan

In zijn openingstoespraak liet topman Pat Gelsinger zien hoe Intel ai-mogelijkheden in zijn hardwareproducten brengt en deze toegankelijk maakt via open multi-architectuur-softwareoplossingen. Verder zei hij dat Intels ambitieuze plan om in vier jaar qua procestechnologie weer leidend te worden op schema blijft. Ook demonstreerde Gelsinger 's werelds eerste multi-chiplet-pakket dat gebruikmaakt van Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe). Dit is een open industriestandaard voor interconnectie die hoge bandbreedte, lage latentie, energiezuinige connectiviteit op pakket-niveau biedt tussen chiplets. Ontwikkelaars kunnen hiermee chiplets van verschillende leveranciers en fabs, verpakken met een breed scala aan verpakkingstechnologieën. Meer dan tachtig bedrijven zijn betrokken bij deze belangrijke ontwikkeling in de halfgeleiderindustrie.

Het bedrijf onthulde ook nieuwe details over de volgende generatie Intel Xeon-processors, waaronder verbeteringen in energiezuinigheid en prestaties, en een E-core-processor met 288 cores. De vijfde generatie Intel Xeon-processors wordt eveneens op 14 december gelanceerd.

Een grote ai-supercomputer zal worden gebouwd op Intel Xeon processors en Intel Gaudi 2 AI-hardware-versnellers, met het Britse techbedrijf Stability AI als belangrijkste klant. Verder werd de Intel Developer Cloud aangekondigd voor het bouwen en testen van highperformance-toepassingen zoals ai. De OpenVINO-toolkit helpt ontwikkelaars nieuwe ai-mogelijkheden te ontsluiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-21T11:09:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.