KU Leuven ontvangt supercomputer van Facebook

Kasteel Arenberg KU Leuven

Facebook AI Research, een afdeling van Facebook voor onderzoek naar artificiële intelligentie (AI), stelt 22 krachtige servers ter beschikking aan vijftien onderzoeksgroepen in negen Europese landen. De KU Leuven is een van de geselecteerde universiteiten. Het zijn computers, met extra krachtige grafische kaarten (GPU’s) die ingezet worden om algoritmes rond deep learning te ontwikkelen en testen.

De universiteit ontvangt twee servers van Facebook. Vijf professoren van het departement Elektrotechniek kunnen deze gebruiken om hun onderzoek rond artificiële intelligentie een versnelling hoger te schakelen.

'Een van de zaken die wij onderzoeken, is hoe een computer juist kan reageren op iets wat hij ziet op de videobeelden', stelt professor Tinne Tuytelaars. 'Een mogelijke toepassing is het autonoom laten vliegen van drones. Daarbij moeten zij niet alleen een bepaald traject leren kennen. Ze moeten zich ook kunnen aanpassen aan de omstandigheden, zoals wind of een vogel die onverwacht opduikt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-30T09:34:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.