Verjongingskuur maakt bedrijfsnetwerken onveilig

Vernieuwing door opkomst workplace mobility, IoT en SDN

Dit artikel delen:
5G

Bedrijven wereldwijd vernieuwen hun netwerkapparatuur eerder in hun levenscyclus om workplace mobility, het internet of things (ioT) en software-defined networking-strategieën (sdn) te omarmen. De verjongingskuur leidt tot minder veilige netwerken, met name vanwege de verwaarlozing van patching. Dit blijkt uit het Network Barometer Report van Dimension Data.

Het bedrijf onderzocht 97.000 netwerkapparaten. Hiervan nam het aantal apparaten dat tenminste één kwetsbaarheid in de beveiliging kent toe tot 76 procent. Dat is 16 procent hoger dan in 2015, en hoger dan het in vijf jaar tijd geweest is. In Europa is het aantal kwetsbaarheden in netwerken de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Waar het in 2014 nog om 26 procent ging, was dat in 2015 51 procent, en in 2016 82 procent.

Organisaties in het Midden-Oosten en Afrika zijn in de afgelopen jaar drie kwetsbaarder geworden. Waar het in 2014 nog om 58 procent ging, was dat in 2015 68 procent, en in 2016 81 procent. In Australië kent 87 procent van de netwerkapparaten tenminste één kwetsbaarheid. In Azië en Noord- en Zuid-Amerika zijn netwerken iets minder kwetsbaar – respectievelijk 49 procent en 66 procent, in vergelijking met 61 procent en 73 procent vorig jaar.

Leeftijd bedrijfsnetwerk

Volgens het rapport nam de leeftijd van het bedrijfsnetwerk in Europa, Azië en Australië tegelijk met het wereldwijd gemiddelde af. In Noord- en Zuid-Amerika, daarentegen, nam het aantal verouderende en gedateerde apparaten veel sneller af. In 2015 was nog 60 procent van de apparaten verouderd, maar in 2016 was daar slechts 29 procent van over. Dit is het resultaat van vrijgekomen middelen, nadat er vier jaar lang sprake was van financiële restricties. 

Peter Brandenburg, business unit manager netwerk integratie bij Dimension Data Nederland: ‘Het lijkt erop dat klanten in Noord- en Zuid-Amerika hun netwerken vernieuwen naar aanleiding van de nieuwe generatie programmeerbare infrastructuren. In Azië en Australië ontstond er vernieuwing naar aanleiding van de herinrichting van datacenternetwerken. In tegenstelling tot de wereldwijde trend, ging de netwerkleeftijd in het Midden-Oosten en Afrika juist wel omhoog. Mogelijk is dit vanwege economische onzekerheid, met name in Zuid-Afrika.

Network Barometer Report

Het Network Barometer Report is ontstaan uit data die afkomstig zijn van driehonderdduizend service-incidenten, gerapporteerd door klanten voor netwerken die worden ondersteund door Dimension Data. Daarnaast zijn er 320 technologische lifecycle-managementonderzoeken uitgevoerd waarbij 97.000 netwerkapparaten in organisaties in 28 landen werden onderzocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-10T11:01:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.