ASML kijkt terug op recordjaar 2017

Cleanroom bij ASML

ASML heeft in 2017 een recordomzet en een recordwinst geboekt. De chipmachineproducent uit Veldhoven realiseerde een omzet van 9,1 miljard euro; in 2016 was dat 6.8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 2,1 miljard euro, een toename van 44 procent.

Volgens topman Peter Wennink zijn de verwachtingen voor 2018 eveneens rooskleurig. Het orderboek bij ASML is historisch hoog door de grote vraag naar chips voor rekenkracht voor computers en opslagcapaciteit door kunstmatige intelligentie, autonoom autorijden, robotica, blockchain-technologie en clouddiensten.

Het hightechbedrijf bouwt geavanceerde machines waarmee chips gemaakt kunnen worden en is hofleverancier van onder meer chipmakers TSMC en Intel. De machines van de nieuwste generatie, die met ultraviolet licht heel nauwkeurig kleinere en snellere chips kunnen maken, kostenhonderd0 miljoen euro per stuk. In het laatste kwartaal werden eerder dan verwacht twee orders geplaatst van de zogeheten Extreme Ultraviolet (EUV)-systemen.

In 2018 wil ASML zo'n 1,4 miljard euro uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Bij het bedrijf werken meer dan negentienduizend mensen. Het bedrijf mikt voor 2020 op een omzetniveau van minstens tien miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-17T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.