Glasvezelfabrikanten willen open-toegangsmodellen

De European local fiber alliance (Elfa) wil de uitrol van snelle glasvezelnetwerken naar panden (fiber to the premise, fttp) bevorderen. Ook moet duurzame concurrentie op de markt worden gewaarborgd. Deze voorstellen komen aan bod tijdens de onderhandelingen over de herziening van het Europese wetgevingskader voor telecommunicatie (Telecom-code) en de vraag hoe de glasvezelmarkten in de toekomst moeten worden gereguleerd.

De Elfa (European local fiber alliance) stelt dat de huidige beleids- en regelgevingsdiscussie gaat tussen twee uitersten. Aan de ene kant is er de roep om volledige deregulering van voormalige 'alleenheersers' op de glasvezelmarkt, aan de andere kant komen er weer nieuwe regels bij voor alle glasvezelaanbieders. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen aanbieders. De club meent dat als beide uitersten worden ingevoerd en geen brede uitrol van glasvezel kan komen en dat ook de concurrentie op de glasvezelmarkt de nek wordt omgedraaid. 

Open-toegangsmodellen

De fider-club komt zelf met een andere 'oplossing' voor de glasvezelmarkt: open-toegangsmodellen. Deze leiden volgens de Elfa niet tot discriminatie op de markt en bevorderen concurrentie. Wel menen ze dat als commerciële onderhandelingen worden geweigerd of mislukken, nationale instanties tussenbeide moeten kunnen komen om als ‘scheidsrechter’ geschillen op te lossen. Tot slot stellen de leden dat deze regels steeds moeten worden aangepast aan nationale omstandigheden. Een en ander moet volgens hen leiden tot een uitgebreide fttp-dekking die kan concurreren met andere glasvezelregio’s in de wereld.

Elfa

In de European local fibre alliance (Elfa) zijn openbare en particuliere lokale glasvezelexploitanten verenigd die oproepen tot een versnelde uitrol van glasvezel in Europa om netwerken met een zeer hoge capaciteit voor burgers en bedrijven van stroom te voorzien. Leden van de club nemen volgens de alliantie deel aan veel van de meer dan driehonderd glasvezelprojecten in Europa, die meer dan vijftig miljoen huishoudens en twintig miljoen aansluitingen omvatten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-15T09:45:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.