Nokia levert 5G-netwerk China Mobile

China

De Finse leverancier van netwerkapparatuur Nokia heeft de aanbesteding van telecomprovider China Mobile gewonnen en gaat het netwerk leveren om datacenterverbindingen en toekomstige 5-G diensten te ondersteunen. Concreet gaat het om het netwerk voor dertien stadsmetro’s en twee provinciale netwerken die de verbindingen tussen datacenters, breedband en 4G, in de toekomst 5G, mogelijk maken.

Op dit moment is het Chinese staatsbedrijf bezig met het bouwen van een nieuw ‘optical transport network’ (otn) dat geschikt is voor 5G en volgens de provider van groot belang is om de ‘volgende generaties van mobiele diensten’ aan te kunnen bieden.

Rol Nokia

Nokia gaat voorzien in een geïntegreerde ip/optische oplossing. Deze oplossing is volgens China Mobile gekozen omdat het gaat om een ‘dynamisch, programmeerbaar optisch netwerk dat virtualisatie en cloudtechnologie op 5G-niveau ondersteunt.’ Specifiek staat het Nokia 1830 PSS-24x platform centraal binnen het nieuwe optische netwerk van China Mobile. Het combineert volgens het bedrijf de optie tot schaalvergroting met daarbij ‘high performance optics’, mogelijk gemaakt door Nokia’s photonic service engine-technologie.

De samenwerking tussen Nokia en China Mobile op het gebied van 5G is in februari 2018 aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona. Toen werd bekend dat beide partijen gingen samenwerken op het gebied van 5G. Het gaat specifiek om 5G-diensten voor smart city-toepassingen, transport en video-analyse.

Nokia sloot begin 2017 een vergelijkbare deal met Orange waarmee het een testplatform voor 5G opzette. Nokia is ook betrokken bij een EU-project waarin wordt gewerkt aan initiatieven voor de inzet van 5G in de praktijk. China Mobile, dat eigendom is van de staat, is de grootste mobiele telecomaanbieder in China.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-09T10:33:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.