HP Inc. stapt in 3D-metaalprinting

HP Metal Jet-printer

HP Inc. kondigt aan zijn 3D-portfolio uit te breiden met het printen van metalen onderdelen. Daarvoor zet het computer- en printerconcern zijn HP Metal Jet-technologie in en werkt het samen met een aantal partners GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen, Wilo, Primo Medical Group en Okay Industries. Naar verwachting zal HP in 2021 3D-metaalprinten kunnen inzetten bij massaproducties.

HP Inc. is zo'n tweeënhalf jaar geleden in de 3D-printing business voor de zakelijke markt gestapt. Het bedrijf biedt er een serie HP Jet Fusion 3D-printers aan. Rob Idink, directeur HP in Nederland, sprak op een persbijeenkomst over duurzaamheid de verwachting uit dat 3D-printing de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. De combinatie van efficiënter en goedkoper produceren, nieuwe mogelijkheden en schaalbaarheid leidt in zijn ogen uiteindelijk tot het 'afscheid nemen van het ketendenken in het houden van voorraden. Fabrikanten kunnen lokaal met behulp van printerparken hun producten of onderdelen printen op het moment dat er vraag is. Dat levert op het gebied van duurzaamheid ook grote voordelen op.'

HP breidt nu zijn portfolio uit met metaalprinting. Dat doet het concern wel in samenwerking met fabrikanten om met name onderdelen in de laatste fase van een productieproces te kunnen printen. Die productiemethode is volgens het bedrijf vele malen goedkoper en sneller dan de huidige methodes. Daarbij richt HP zich onder meer op autofabrikanten, de industrie en de medische sector.

Een aantal partners, zoals Volkswagen, is al bekend maar HP zoekt nog meer partijen om mee samen te werken, laat Idink mee. De eerste 3D-geprinte metaalonderdelen worden in 2019 verwacht. Hij voorziet dat er in 2021 echt op grote schaal metaal kan worden geprint.

4D-printen

Verder onderzoekt HP de mogelijkheden op het vlak van 4D-printing, waarbij met veranderende  materialen en vormen wordt gewerkt. Idink: 'Denk ook aan een ziekenhuis waar bij een transplantatie materiaal wordt geprint dat bijvoorbeeld een stuk huid kan vervangen'. Andere toepassingen, zoals betonprinting, overweegt het concern vooralsnog niet.

HP biedt klanten de zogeheten Metal Jet Production Service3, waarmee op een snelle, iteratieve manier 3D-ontwerpen zijn te maken en het 3D-metaalprinten kan worden geïntegreerd in de productieroadmaps.

Meer technisch informatie is te vinden op: HP.com/go/3Dmetals.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-11T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.