IBM geeft demo over quantum computing op vakbeurs

Computable schetst ontwikkelingen van computerhardware in jubileumexpositie

Cor van der Struijf, IBM Quantum Computing Ambassador

Tekst en uitleg krijgen over hoe quantum computing werkt? Bezoek dan deze week de 'Quantum Computing expositie 'powered by Computable' op de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data en Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht. Daar geef IBM Q-ambassadeur Cor van der Struijf aan de hand van qubits een doorlopende presentatie over de Quantum Computer van IBM. Dat gebeurt in een historische decor van advertenties in Computable van merken als: Olivetti, Unidata, Ericsson, Sperry, IBM en Sun Microsystems.

Cor van der Struijf is in 2017 benoemd als IBM Q Ambassador, een functie die hoort bij de Global IBM Quantum Computing-tak. In deze rol helpt hij organisaties met het adopteren van quantum computing. Verder is Van der Struijf het wereldwijde aanspreekpunt voor de IBM Academy of Technology. Hij is doctor in de wetenschappen (natuurkunde, Universiteit Utrecht) en heeft een bijzondere Master of Business Administration-graad van de University of Warwick.

Op de expositie - Stand E064, tegenover theater 6 - licht Van der Struijf toe wat de stand van zaken is op het gebied van quantum computing, in het bijzonder wat de rol van IBM in samenwerking met zijn partners daarbij is. Big Blue bracht in mei 2016 een 5-qubit machine live en is sindsdien één van de toonaangevende partijen op dit vlak.

De doorlopende demo is zonder voorinschrijving te bezoeken op de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data en Cloud Expo op 31 oktober en 1 november. Voor deze beurzen is wel een (gratis) inschrijving nodig via deze link.

Olivetti, Sun, IBM, Ericsson

IBM Q - Quantum Computer

De expositie 'Quantum Computing expositie powered by Computable' is opgezet in het kader van vijftig jaar Computable. Op 21 september 1968, vijftig jaar geleden, verscheen namelijk het eerste officiële nummer van het ict-vakblad.

Vooral in de beginjaren lag de nadruk in Computable op nieuws over computerhardwareleveranciers en de ingebruikname van manshoge en kastbrede computersystemen bij bedrijven en overheden.

Die aandacht kwam ook tot uiting in de vaak opvallende grote advertenties die in Computable verschenen. In de loop der jaren kregen deze typische computeradvertenties een ander karakter, wat ook te maken had met de ontwikkelingen op het gebied van computerbouw (steeds kleiner) en rekenkracht (steeds krachtiger).

Deze expositie toont deze veranderingen uit de afgelopen decennia in vogelvlucht aan de hand van Computable-advertenties van Kodak, Olivetti, Unidata, Ericsson, Sperry, IBM, Sun Microsystems en Schneider Electric. Van Unidata, het computerbouwconsortium waar Philips bij betrokken was, is er een advertentie uit 1974 te zien.

De toekomst in dit veld ligt bij quantum computing. Op deze expositie geeft IBM tekst en uitleg over de werking van zijn Quantum Computer.

Computable 50 jaar

Tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo op 31 oktober en 1 november 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht staat Computable uitgebreid stil bij het vijftigjarig jubileum van de ict-vaktitel. U bent van harte uitgenodigd om het glas te heffen tijdens een feestelijke borrel in ons eigen Computable Café.

Daar is op woensdagmiddag ook een inhoudelijk programma over vijftig jaar ict in Nederland met bijdragen van onder meer computerhistoricus Gerard Alberts en tech-enthousiasteling Vincent Everts. Ook wordt tijdens de middag De Gouden Computable Award uitgereikt aan Jan Baan die de prijs persoonlijk in ontvangst zal nemen en zal spreken.  

Toegang tot de ict-beurzen Infosecurity.nl en Data en Cloud Expo en het Computable-café op de beursvloer is gratis. U dient zich te registreren voor een gratis ticket

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.