Chipsoft en Nutanix testen epd-virtualisatie

In het datacenter van Chipsoft in Amsterdam draait in een testomgeving het elektronisch patiëntendossier (epd)-systeem Hix op een volledig gevirtualiseerd Nutanix-cluster. De test moet uitwijzen of ziekenhuizen voordeel kunnen behalen met het overstappen naar een HIx-systeem met een virtualised Nutanix-platform daaronder.

Beide bedrijven verwachten dat het 'Nutanix for Chipsoft'-aanbod leidt tot een sneller performance van zo'n 35 procent en lagere kosten. Het Nutanix-virtualisatiecluster is schaalbaar en klanten betalen naar gebruik in plaats van vaste licentiekosten voor een fysieke infrastructuuromgeving.

In de proef wordt de Hix-client gevirtualiseerd getest, net als de routering, taken en metingen en de complete flow rond het datawarehouse en de reporting. Volgens Matthijs van den Berg, systems architect voor de zorg bij Nutanix, zijn er al de nodige aanbevelingen doorgevoerd. 'Chipsoft vindt vooral het gevirtualiseerd draaien van de complete versie van de productiedatabase spannend. Daar wordt nu naar gekeken.'

Next On Tour

Van den Berg gaf een toelichting op het cloudevenement Next on Tour dat Nutanix 12 maart organiseerde in de Jaarbeurs in Utrecht. De systeemarchitect vertelde dat er samen met Chipsoft ook al een wensenlijstje is opgesteld voor file system-protocollen, het automatisch doorvoeren van Hix-updates en Nutanix-tools voor orkestratie en cost & compliance management.

Hij werd in zijn betoog ondersteund door Marc Devos, it-operations manager van het Albert Schweitzer-ziekenhuis uit Dordrecht. Die instelling voerde in 2017 zowel een infrastructuurvernieuwing door, waarbij deels op Nutanix is overgegaan alsmede de invoering van het epd-systeem Hix van Chipsoft. Devos vertelde in dezelfde presentatie dat het ziekenhuis zelf al de eerste verkenning heeft uitgevoerd voor het draaien van de Chipsoft-software in een gevirtualiseerde Nutanix-omgeving. 'Dat hebben we met de testsoftware Login PI van LoginVSI gedaan. Om er echt profijt van te hebben, zullen we de nodige componenten moeten vervangen, waaronder de VMware ESX-hypervisor.'

Ontbijten

Chipsoft en Nutanix organiseerden genoemde dag ook een ontbijtsessie waarbij ze een aantal ziekenhuizen, die Hix gebruiken, bijpraatten over de samenwerkingsplannen. De sessie vond plaats voordat het cloudevenement Next on Tour van start ging. Nutanix trekt met dit evenement de gehele wereld door. In Utrecht viel de tour samen met de vakbeurs Zorg & Ict die deze week in de Jaarbeurs plaatsvindt.

Chipsoft deelt samen met het Amerikaanse Epic de lakens uit als het gaat om het leveren van epd-software aan ziekenhuizen in Nederland. Ook in België zijn er instellingen klant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-13T10:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.