Winnaars en verliezers in zakelijke pc-markt

Computers

Wie is marktleider in ons land in de zakelijke pc-markt in België? Dan hebben we het meer bepaald de markt voor desktops, laptops en thin clients. Wie wint en wie verliest?

Wereldwijd zijn er inzake marktaandeel drie grote pc-fabrikanten: HP, Dell en Lenovo. Maar in de zakelijke pc-markt in ons land, leiden met name HP en Dell de dans.

Dit alles blijkt uit een marktanalyse van Smart Profile, in opdracht van Computable. Hierbij werden de it-beslissingsnemers van 4.552 Belgische bedrijven met meer dan vijftig werknemers ondervraagd. We overlopen de drie segmenten.

1. De desktop

Desktop zijn nog steeds de belangrijkste pc-vorm in de zakelijke markt in België. Bij de desktops zijn HP (39,8 procent) en Dell (35,9 procent) de grote spelers. In vergelijking met vorig jaar stijgt HP (met 1,9 procentpunt), terwijl Dell met 0,8 procentpunt daalt. 

De opvallende derde speler in deze markt is Priminfo, een partij die met name in de overheidssector goed is vertegenwoordigd. Priminfo haalt 11,3 procent, vorig jaar nog 11,5 procent waarmee deze leverancier dus min of meer status quo blijft.

2. Laptop

Ook in de laptopmarkt scoren HP en Dell goed met respectievelijk 43,7 en 34,6 procent. Ook hier wint HP, terwijl Dell verliest. De veranderingen zijn hier groter. Op één jaar tijd gaat HP maar liefst 3 procentpunt vooruit, terwijl Dell er 2,8 procent verliest. HP zet hiermee in dit segment de gestage groei sinds 2011 door.

Lenovo volgt in deze markt traditioneel op de derde plek, al is het op enige afstand. De Chinese fabrikant doet het in ons land minder goed dan in de wereldwijde pc-markt waar het strijdt om de eerste plek met HP.

3. Thin client

Bij de thin clients wordt de top-3 als volgt verdeeld: HPE met 38,6 procent en Dell met 35,3 procent. HP neemt voor het eerst afstand van Dell, want vorig jaar haalden ze elk 35,1 procent van het totaal en waren ze allebei marktleider.

Igel haalt 15,4 procent, terwijl dat vorig jaar nog 18 procent was. Het aandeel van lgel neemt hier voor het eerste sinds 2015 af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-07T09:02:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.