Nokia Bell Labs vier keer sneller over glasvezel

Microsoft Faceboek

Wetenschappers van Nokia Bell Labs hebben data met een snelheid van 1,52 Terabit per seconde door een enkel uitgevoerde standaardglasvezelkabel weten te jagen over een afstand van tachtig kilometer. Dat is vier keer sneller dan tegenwoordig gebruikelijk en staat gelijk aan het simultaan verzenden van 1,5 miljoen YouTube-video’s. De snelheid is een flinke opsteker voor de toekomstige 5G-telecomnetwerken.

Het wereldrecord is bekendgemaakt tijdens de Optical Fiber Communications Conference & Exhibition (OFC) die deze week in San Diego plaatsvindt.

Nokia Bell Labs heeft nog meer in petto. Zo kreeg onderzoeker Di Che de OFC Tingye Li Innovation Prize toegekend, vernoemd naar de overleden Bell Labs-wetenschapper Tingye Li. De prijs gaat naar veelbelovende, jonge wetenschappers in het veld van optische communicatie.

Di Che presenteerde een nieuw data-rate-record voor direct gemoduleerde lasers (DML): 400 GB/s voor verbindingen tot vijftien kilometer. Deze techniek wordt veel toegepast in datacenters voor hoge snelheden tegen lage kosten.

Onderzoekers Roland Ryf en zijn team verhaalden van hun veldtoepassing met spatial division multiplexed (SDM) kabel over een lengte van 2.000 kilometer; de glasvezelkabel heeft vier gekoppelde kernen. Deze proef laat zien dat over dergelijke ‘gewone’ glasvezelkabels hoge transmissieprestaties mogelijk zijn.

Het team van René-Jean Essiambre, Roland Ryf en Murali Kodialam heeft een nieuwe set modulatieformaten gepresenteerd voor lineair en non-lineair transmissie over onderzeese afstanden van 10.000 kilometer. Zij gebruiken neurale netwerken om deze prestaties te bereiken. De voorgestelde formaten overstijgen de gebruikelijke prestaties in de huidige onderzeese systemen.

Het onderzoeksteam van Junho Cho liet zien dat het mogelijk is de capaciteit van onderzeese kabels die te maken hebben met beperkte elektriciteitstoevoer te verhogen met bijna een kwart.

De onderzoekers die het wereldrecord en de overige prestaties wereldkundig maakten tijdens de conferentie zijn allen deel van het Nokia Bell Labs’ Smart Optical Fabric & Devices Research Lab.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-16T15:13:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.