IBM maakt edge computing klaar voor 5G-tijdperk

Big Blue kondigt ook nieuwe ai-toepassingen aan

Edge computing

IBM gaat de bruikbaarheid van edge-apparaten in het 5G-tijdperk versnellen. IBM’s nieuwe technologie maakt het mogelijk om workloads af te handelen verspreid over tienduizend apparaten aan de rand van het netwerk. Één administrator kan een omvangrijk netwerk van edge-apparaten tegelijk van grote afstand beheren. Het gaat daarbij om workloads op gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai), analytics en het internet of things (iot).

Hillery Hunter, cto IBM Cloud, kondigt de IBM Edge Application Manager aan tijdens IBM Think.

Hillery Hunter, chief technology officer (cto) van IBM Cloud, maakte dat bekend tijdens de online IBM Think conferentie. IBM Edge Application Manager komt van een groep IBM-ontwikkelaars die samenwerkt in het open source project Open Horizon.

Centraal tijdens de IBM Think conferentie, die ditmaal geheel via video plaatsvindt, staat edge computing. IBM speelt daarmee in op de toenemende behoefte om data te verwerken dichtbij de plaats waar ze zijn ontstaan. De bouw van de 5G edge vergroot de behoefte aan netwerkvirtualisatie en containertechnologie. Bovendien moeten service providers hun infrastructuur verder automatiseren om 5G uit te rollen. Hunter wees op het belang van een goede orkestratie van netwerkfuncties. Als dat in orde is, kunnen telecomproviders snel nieuwe diensten leveren.

Red Hat Open Shift

IBM meldt zich nadrukkelijk in de snel langer wordende rij van bedrijven die 5G met de edge willen combineren. Onder meer Amazon, Google, HPE, Microsoft, NetFoundry, Nokia, NTT Data en VMware hebben soortgelijke initiatieven aangekondigd. Maar IBM zegt al veel partners achter zich te hebben die grote ondernemingen en telecombedrijven kunnen helpen met hun transitie naar de edge. Haar edge technologie is al omarmd door grote spelers als Vodafone Business, Samsung en Equinix (datacenters).

De nieuwe oplossingen voor edge computing komen grotendeels van het in 2018 overgenomen Red Hat. IBM’s expertise op gebied van multicloud wordt daarbij gecombineerd met Red Hat’s open source technologie. IBM Telco Network Cloud Manager is gebaseerd op Red Hat Open Shift.

Public edge computing

IBM voorspelt dat in 2022 al 55 miljard apparaten in de edge zijn verbonden. Verwacht wordt dat de vraag naar edge computing snel gaat toenemen. Grote ondernemingen hebben een voorkeur voor ‘public edge computing’, zo blijkt uit een onderzoek van Analysys Mason. Ze hebben liever een edge-cloudinfrastructuur die met meerdere gebruikers wordt gedeeld dan on premise data centers aan de rand van het netwerk.

Analysys Mason ziet de markt voor ‘public edge computing’-diensten met 62 procent per jaar groeien tot 33,7 miljard dollar in 2025. Autonome voertuigen, het gebruik van robots bij operaties en fabrieksautomatisering vragen om een combinatie van edge computing en de cloud. Rob Thomas, hoofd Cloud en Data Platform bij IBM, ziet een convergentie van 5G, edge computing en hybrid multicloud.

AiOPs

Rob Thomas, hoofd Cloud en Data Platform bij IBM, ziet 5G, edge en hybrid multicloud convergeren, zei hij op het online evenement IBM Think.

Verder kondigt IBM een breed scala aan toepassingen van ai aan. Deze ai-diensten helpen cio’s hun it-operaties verder te automatiseren. Resultaat is meer veerkracht bij toekomstige disrupties. Ook wordt kostenverlaging in het vooruitzicht gesteld. Dit sluit aan bij wat adviesbureau Gartner ‘AiOps’ noemt, het gebruik van ai bij it-operaties. Zeker als de datavolumes toenemen en de verscheidenheid aan data groeit, is dit geen overbodige luxe. Volgens Rob Thomas krijgen cio’s met steeds ingewikkelder uitdagingen te maken, zeker als bedrijven straks weer moeten opstarten na de lockdown.

IBM lanceert in dit kader Watson AiOps, een nieuwe dienst die ai gebruikt om vreemde afwijkingen in it-systemen te ontdekken. Dit gebeurt geheel automatisch in real time. Hierdoor kan tijdig worden ingegrepen en worden voorkomen dat een systeem platgaat. Ai zorgt niet alleen voor de detectie, maar ook voor de diagnose en de response. Deze oplossing maakt deel uit van de laatste versie van OpenShift, de Red Hat versie van Kubernetes. Watson AiOps wordt ondersteund door partners als Slack en Box. Ook valt het te combineren met traditionele it-monitoring zoals Mattermost en Servicenow.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-05T06:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.