Werner Vogels maant tot discipline bij architectuur

AWS-cto ziet content lakes in media-industrie ontstaan

Bij de bouw van software voor de cloud moet de architectuur van begin af goed in elkaar steken. Ontwikkelaars die de fundamenten verwaarlozen, krijgen daar vroeg of laat last van. Oplossingen zijn gedoemd te mislukken als de grondbeginselen met voeten worden getreden.

Met deze boodschap opent dr. Werner Vogels, chief technology officer (cto) van Amazon.com, vandaag de virtuele EMEA Summit van Amazon Web Services (AWS). De Nederlander, tevens de hoogste technische baas van AWS, waarschuwt de vele ontwikkelaars die deze week de webconferentie volgen, de basisregels niet uit het oog te verliezen.

‘Net als bij de constructie van een fysiek gebouw moet het fundament in orde zijn,' stelt Vogels. Anders blijken systemen achteraf ondoelmatig, onveilig of kwetsbaar. Of je nu nieuwe workloads of reeds bestaande workloads naar de cloud brengt, de architectuur is cruciaal. Security moet vanaf dag één zijn ingebouwd, stelt Vogels die zijn toespraak vanuit zijn appartement in het centrum van Amsterdam houdt. Net als vele andere AWS-topmanagers werkt hij gedurende de coronacrisis thuis.

Enerverende periode

"AWS boekt volgens Vogels vooral op gebied van video veel vooruitgang"

Covid-19 betekent voor Vogels een buitengewoon enerverende periode. Als een van de drijvende krachten achter Amazons cloud-strategie draagt hij een enorme verantwoordelijkheid. Miljoenen startups, grote en kleinere ondernemingen en overheden draaien op de cloud. Vooral de vraag naar videostreaming spuit omhoog. Het aantal minuten dat Amerikanen kijken naar video, is sinds het begin van de coronacrisis meer dan verdubbeld. Maar de cloud heeft de belofte van schaalbaarheid waargemaakt. De klanten betalen geheel naar behoefte, stelt Vogels. Mede dankzij machine learning kan AWS het toekomstig verkeer goed voorspellen en de capaciteit in overeenstemming brengen met de vraag. Op gebied van 'load balancing' is grote vooruitgang geboekt. Tijdens Covid-19 blijkt machine learning van onschatbare waarde te zijn. Gebruikers worden automatisch gedirigeerd naar de 'resources' die zich dicht bij hen in de buurt bevinden. Geprobeerd wordt de afstanden beperkt te houden. AWS Auto Scaling monitort de applicaties van de gebruiker en past de capaciteit automatisch aan om de prestaties stabiel en voorspelbaar te houden tegen de laagst mogelijke kosten.

AWS boekt volgens Vogels vooral op gebied van video veel vooruitgang. Distributie van een korte tv-commercial vergt al een grote hoeveelheid data, laat staan het uitzenden van een tv-show. De cloud doet nu volop zijn intrede in de filmindustrie. Content-productie vindt voortaan in de cloud plaats. Overal ter wereld kan nu tegelijk door hele teams aan videomateriaal worden gewerkt. De gedeelde resources zijn daarbij voor iedereen toegankelijk. Collaborative software brengt de productiviteit bij de vervaardiging van content op een hoger plan. 'Van het eerste concept tot de uiteindelijke distributie loopt alles veel efficiënter. Ook zaken als post-productie, kwaliteitscontrole en marketing gaan meer gesmeerd. Bij media-assetmanagement wordt veel vooruitgang geboekt.'

Film en entertainment

De ci/cd pipelines (continuous integration/continuous development) uit de software-industrie vinden navolging bij film en entertainment. Aanpassingen worden continu geïntegreerd en getest. Vervolgens vindt automatisch oplevering plaats naar productie-omgevingen. Net als bij software workflows is het mogelijk ook bij contentproductie continu aanpassingen te doen, die in productie te brengen en regelmatig uit te rollen. Zo zijn er talloze parallellen te trekken. Net als de datalakes in de ict komen er ook content lakes. Op komst zijn gecentraliseerde opslagplaatsen waar alle gestructureerde en ongestructureerde data op elke schaal zijn te bewaren. Deze data hoeven niet eerst te worden gestructureerd om er machine learning of analytics op los te laten.

Niet alleen de opslag behoeft geen zorgen, ook de toegang wordt door AWS geregeld. Per gebruiker is te bepalen wie toegang heeft tot bijvoorbeeld visuele effecten. Volgens Vogels ontstaat een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor het werken op afstand en in groepen. Creatieve assets zijn op elk moment overal beschikbaar. Je betaalt naar gebruik en on demand. 'We zorgen ervoor dat elke denkbare industrie succesvol kan zijn in de cloud,' aldus Vogels.

Hij ging ook in op de ontwikkelingen in de medische wereld en de coronacrisis. AWS lanceert over anderhalve week een schaalbaar platform dat is afgestemd op de behoeften van ziekenhuizen en medische instellingen. Zorgprofessionals en patiënten worden ermee ondersteund. Hierbij wordt betaald naar wat nodig is. Bij meer patiënten en consultaties gaat de prijs omhoog. Afschalen kan ook. Vogels zegt dat het platform in tien talen beschikbaar komt, waaronder de Nederlandse taal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-17T09:39:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.