Lenovo snijdt in tak Datacenter Group Benelux

Een derde personeelsbestand weggesneden; directeur Tom Sluys vertrokken

Ontslagen

De Chinese hardwareproducent Lenovo zet het mes in zijn Datacenter Group (DCG) Benelux. Directeur Tom Sluys is vertrokken. Ook zijn er negen arbeidsplaatsen geschrapt: vijf in Nederland, vier in België, goed voor ongeveer een derde van het personeelsbestand van deze tak.

Een woordvoerster van Lenovo Benelux laat in een reactie weten dankbaar te zijn voor Toms bijdrage aan Lenovo gedurende zijn carrière. 'In de tussentijd dragen Jeroen Hagen - manager Sales Benelux - en Hermen van Dalen - manager Channel en Alliances Benelux - gedeeld de operationele verantwoordelijkheden en rapporteren zij tijdelijk aan Tina Borgbjerg, general manager DCG Nordics.'

Zij kan verder niet gedetailleerd in gaan op vragen over de reorganisatie. Wel geeft ze in dit licht aan dat 'zoals elk bedrijf vandaag de dag beheren we voortdurend onze kostenstructuur om het concurrentievermogen op lange termijn te waarborgen, met inbegrip van gerichte kostenbesparende maatregelen op bepaalde gebieden.'

Volgens bronnen rond Lenovo zullen bij de DCG-serverorganisatie naar verwachting negen arbeidsplaatsen verdwijnen. In België zijn dit vier van de elf posities, in Nederland vijf van de zeventien. De ingreep zou de tak van Lenovo Benelux slagvaardiger en winstgevender moeten maken. In totaal werken er bij Lenovo in de Benelux zo'n 125 man. De andere takken, de pc-divisie en de mobiele divisie (Motorola) blijven vooralsnog buiten schot.

Jaarcijfers

Opmerkelijk is dat de reorganisatie plaatsvindt vlak nadat de Lenovo Group goede cijfers over het gebroken boekjaar bekendmaakte. Het computerconcern meldde medio mei dat het een omzet van 50,7 miljard dollar behaalde, iets minder dan de 51 miljard van vorig jaar maar wel knap gezien de coronacrisis die in China al eerder was begonnen dan in de rest van de wereld. Onder de streep hield Lenovo 665 miljoen dollar nettowinst over, een stijging van twaalf procent.

Wel zag de Data Center Group de totale omzet met 8,7 procent dalen als gevolg van een lagere vraag naar hyperscale-infrastructuur. Daartegenover steeg de omzet voor niet-hyperscale producten met 5,3 procent, met name door de groei van software defined infrastructure, opslag, software en services. Het bedrijf groeide ook op het gebied van high performance computing: 173 van de top vijfhonderd-systemen wereldwijd draaien nu op Lenovo. Desondanks vindt het concern het nodig om bij de DCG-divisie een sanering door te voeren.

Extra wrang is dat de directeur van de DCG-divisie in EMEA, Giovanni Di Filippo, tijdens een interne bijeenkomst eerder deze week nog sprak over het behalen van het predicaat #1 GEO (best presterende regio) binnen Lenovo. Di Filippo werd begin dit jaar als nieuwe directeur aangesteld.

Edge computing

Kern van de Lenovo Data Center Group is de overname van de IBM x86server-tak in 2014, al heeft Lenovo daarna nog zelf allerlei nieuwe producten ontwikkeld, al dan niet via samenwerkingsverbanden. Een groot deel van de medewerkers die het bedrijf nu moeten verlaten, heeft bij IBM gewerkt. De aangekondigde herstructurering van de DCG-tak in de Benelux blijkt onderdeel van een verbeteringsplan dat de EMEA-directie uitvoert. Onduidelijk is echter nog of er meer landen worden getroffen door de maatregelen.

Het vertrek van Tom Sluys, die zo’n vijf jaar bij Lenovo heeft gewerkt en daarvoor bij IBM, wordt door menigeen betreurd. De beminnelijke Belgische directeur was een enthousiast aanjager van de edge computing-mogelijkheden die Lenovo in huis heeft. Een belangrijke deal op dit vlak was die met supermarktconcern Ahold Delhaize. Lenovo levert daarbij een edge computing-opstelling in de locaties van de supermarktketen in België. Alle vaste vestigingen zijn inmiddels met 'edge' uitgevoerd; nu volgen de franchisenemers nog. Een ander voorbeeld van een klant voor deze 'microdatacenters-in-a-box' is Floricultura, een bloemenkwekerij in Nederland.

Sluys was ook betrokken bij een aantal supercomputing-aanbestedingen, zoals bij Surfsara en het KNMI. Of zijn vertrek én de inkrimping van de organisatie ook het einde betekent voor het meedoen aan deze tijdrovende exercities, is niet bekend. Lenovo heeft geen reactie gegeven op een vraag hierover.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-18T10:52:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.