Huawei krijgt geen chips meer, maar houdt hoop

De tegenslagen stapelen zich op voor Huawei. Nadat het bedrijf eerder Google’s Play Store niet meer mocht gebruiken, krijgt het vanaf morgen geen chips meer aangeleverd. Toch houdt de techgigant hoop, omdat de risico’s naar eigen zeggen zijn gespreid.

Het stoppen van de toelevering van chips heeft te maken met sancties van de VS, die enkele maanden geleden zijn aangekondigd. De levering stopt omdat de chipmakers gebruikmaken van Amerikaanse apparatuur en software. Ook bij andere chipsfabrikanten blijft de deur voor Huawei gesloten. Het is fabrikanten die werken met Amerikaanse apparatuur of software namelijk verboden om te produceren voor Huawei. Leveranciers als TSMC en Samsung zijn daarom genoodzaakt met de levering te stoppen. Met name voor de smartphones van Huawei en het bouwen van 5G-netwerken verwachten specialisten grote (leverings)problemen. Ook denken analisten dat bedrijven niet langer met Huawei willen samenwerken, omdat het niet meer de nieuwste technologie kan leveren.

Risicospreiding

"We hebben er het volste vertrouwen in dat we in staat zullen zijn om de komende jaren toonaangevende apparaten te kunnen blijven leveren"

In een reactie stelt Huawei dat het de afgelopen tien jaar de investeringen in de wereldwijde toeleveringsketens aanzienlijk heeft verhoogd, om het risico te spreiden van een mogelijke onderbreking in deze ketens. ‘We hebben onze inspanningen opgevoerd om de impact op onze bedrijfsactiviteiten te minimaliseren, om de levering van onze producten en diensten aan onze klanten te garanderen en om software- en beveiligingsupdates effectief voort te zetten. Daarom hebben we er het volste vertrouwen in dat we in staat zullen zijn om de komende jaren toonaangevende apparaten te kunnen blijven leveren’, aldus het bedrijf in een statement dat afgelopen zaterdag naar de redactie van Computable is gestuurd.

‘Valse en ongefundeerde beschuldigingen’

In de verklaring noemt het bedrijf de beperkingen voor het gebruik van Amerikaanse technologie en software om halfgeleiders in het buitenland te ontwerpen en te produceren arbitrair en schadelijk. Ook vindt Huawei dat de wereldwijde industrie door de sanctie ondermijnd wordt. ‘Huawei verzet zich categorisch tegen deze handelsbeperkingen, omdat ze gebaseerd zijn op valse en ongefundeerde beschuldigingen’, aldus de onderneming.

De handelsbeperkingen kunnen volgens Huawei gevolgen hebben voor de uitbreiding, het onderhoud en de continue activiteiten van netwerken ter waarde van honderden miljarden dollars, die de onderneming in meer dan honderdzeventig landen heeft uitgerold. De handelsbeperkingen zullen ook gevolgen hebben voor communicatiediensten voor de meer dan drie miljard klanten die wereldwijd producten en diensten van Huawei gebruiken.

Europese beleidsmakers staan volgens de Chinese onderneming onder grote druk van de VS om Huawei te beperken in haar deelname aan de Europese markten voor 5G. ‘Als gevolg daarvan hebben we te maken met een steeds moeilijker ondernemingsklimaat. We zijn momenteel bezig met een uitgebreide beoordeling van de situatie en de impact op ons bedrijf’, zo schrijft Huawei.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-14T11:49:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.