Geen Huawei in 5G-netwerken Proximus en Orange

GSM-mast antenne GSM

Het Belgische Proximus en de Belgische tak van Orange laten Huawei vallen bij de uitbouw van hun toekomstige 5G-netwerken. De bedrijven kiezen voor apparatuur van de Europese spelers Nokia en Ericsson. Dat hebben de twee operatoren bekendgemaakt.

Bij Proximus werd Nokia geselecteerd om de bestaande 2G/3G/4G-netwerken van Proximus tegen 2023 geleidelijk te moderniseren. Tegelijkertijd zal Nokia een belangrijke partner zijn bij de uitrol van het radionetwerk voor 5G, zegt het bedrijf. Voor het Mobile Data Core-gedeelte (het kernnetwerk) werd Ericsson geselecteerd. Volgens Proximus omdat het bedrijf zich onderscheidt met zijn dual-mode 5G Core. Deze oplossing is van bij het ontwerp cloud-native en ze ondersteunt 5G NR Stand-Alone (SA)- en Non-Standalone (NSA). Bij NSA kan 5G-technologie al worden uitgerold op basis van bestaande 4G-infrastructuur.

Op die manier verdwijnt huisleverancier Huawei dus bij Proximus. Over de waarde van het contract wou Proximus niets kwijt. Eind maart maakte Proximus bekend dat het jaarlijks 1,3 miljard euro zal investeren in fiber en mobiel.

‘We staan aan de vooravond van een serieus operationeel traject. Het gaat om de volledige modernisering van ons netwerk. Het is immers 10 jaar oud. Het gaat zowel om 2G, 3G, 4G als 5G’, vertelt CTO Geert Standaert. Er is goed onderhandeld. ‘De komende drie jaar is het in totaal wel 80 miljoen goedkoper dan de huidige contracten,” aldus Geert Standaert. Het laatste stukje equipment van Huawei moet er tegen eind 2023 uit. 

Er komt tevens een innovatieplatform waarop ook start- en scale-ups en andere partners zullen op kunnen inspelen. Het netwerk zal ook twintig procent meer sites bevatten, diepere dekking en hogere snelheden. ‘En er zit ook consolidatie bij dankzij het delen van het netwerk met Orange’, aldus Standaert.

‘De toekomst van mobiel kan pas optimaal zijn als het fibernetwerk ook optimaal is. Wij kunnen beiden aanbieden’, zegt Luc Defieuw, head of customer business bij Nokia. Zowel voor Nokia als voor Ericsson zal het contract tot meer werkgelegenheid in België leiden.

Orange

Bij Orange is het Nokia dat de vernieuwing van het netwerk en de uitrol van 5G voor zijn rekening mag nemen. Dat moet tegen 2023 afgerond zijn. Orange koos voor het Finse bedrijf ‘op basis van technologische, operationele en financiële criteria’, zegt het. In een eerste fase zal het 5G-radionetwerk van Orange gekoppeld worden aan het bestaande kernnetwerk - aangeleverd door Ericsson - dat al kan werken met 5G-radio-infrastructuur in NSA-modus. Tegelijk bereidt Orange zijn kernnetwerk voor om in de toekomst ook standalone 5G (SA 5G) te ondersteunen. In een tweede fase komen daar dan technologieën als network slicing bij.

De Nationale Veiligheidsraad had eerder al geadviseerd om ‘bedrijven met een hoog risicogehalte’ (waarmee impliciet Huawei werd bedoeld) uit de kernnetwerken voor 5G te weren. Proximus en Orange zelf reppen in hun mededelingen met geen woord over Huawei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Ook Proximus komt met virtuele e-sim

Orange en Schneider testen industrieel 5G

Huawei krijgt geen chips meer, maar houdt hoop

Proximus overweegt Be-Mobile van de hand te doen

Washington maakt het Huawei nog moeilijker

Britten bannen Huawei uit 5G-netwerk

Xavier Pichon nieuwe topman voor Orange België

'5G-boycot Huawei miljardenstrop voor EU'

China misbruikte Huawei-apparatuur in Australië

'Chinese smartphones vormen veiligheidsrisico'

Huawei maakt van Harmony een ‘universeel’ OS

Huawei's slimme scherm voor school en zaak

Ericsson en Nokia leveren 5G aan Telenet

België weert 'risicovolle' 5G-leveranciers

Wereldwijde smartphoneverkoop daalde eind 2020

Visterin Fileert: Het eindspel van Huawei

Visterin Fileert: Het eindspel van Huawei

Visterin Fileert: Het eindspel van Huawei

Nokia voorziet Proximus van 5G in Luxemburg

Orange France overweegt annexatie Orange België

5G-veiling laat nog minstens jaar op zich wachten

Italiaanse Mastroianni leidt Proximus Digitaal en IT

Orange en Lacroix testen fabriek met private 5G

Visterin Verdiept: Wat betekent 5G voor de industrie?

Orange zoekt 'oplossing' voor ZTE in haven Antwerpen

Zweden verbiedt Huawei en ZTE in 5G-netwerk

Orange rust Mazda's en Toyota's in Europa uit met iot

KPN kiest Ericsson voor 5G-core


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-09T10:09:00.000Z Frederic Petitjean & Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.