Pat Gelsinger (VMware) vervangt Intel-baas Swan

Pat Gelsinger

Intel-topman Bob Swan moet het veld ruimen voor tech-veteraan Pat Gelsinger, de huidige baas van VMware. De weinig succesvolle Swan treedt al op 15 februari aanstaande terug. Veel van de problemen bij Intel worden hem aangewreven. Beleggers zijn ontevreden over de prestaties van Intel en het eens zo machtige Intel verliest terrein aan concurrenten als Samsung, AMD en TSMC.

De druk op Intel om het management te vervangen nam toe toen het hedge fund Third Point strategische wijzigingen eiste. Swan is precies twee jaar de baas van Intel geweest. Daarvoor vervulde hij zeven maanden de rol van interim-ceo. Als voormalige financiële topman miste Swan volgens critici de kennis om technologisch zijn stempel op Intel te drukken. Pat Gelsinger is daarentegen gepokt en gemazeld in de chipindustrie. Hij begon zijn loopbaan bij Intel en werkte daar dertig jaar, laatstelijk als hoogste technische baas.  

Die ervaring komt hem nu goed van pas om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Zo wordt nu eindelijk gehoor gegeven aan een lang gekoesterde wens van beleggers de chipproductie uit te besteden. Eerder deze week werd bekend dat Intel met Samsung en TSMC onderhandelt over het afstoten van delen van de chipproductie. Vooral het Taiwanese TSMC is Intel voorbijgestreefd bij de fabricage van chips.

Enthousiast

Gelsinger zal ook moeten voorkomen dat Intel zich verder vervreemdt van belangrijke klanten. Apple, Microsoft en Amazon zijn hun eigen chips gaan ontwikkelen, zonder Intel daarbij te betrekken. De productie wordt in Zuid-Korea en Taiwan gedaan. Ook staat Gelsinger voor de taak de opmars van AMD tot staan te brengen. Met name bij chips voor duurdere laptops snoept AMD flink marktaandeel af van Intel. 

Aandeelhouders hebben de komst van Gelsinger enthousiast begroet. De koers van Intel veerde meteen 10 procent op toen het vertrek van Swan publiek werd. VMware daalde daarentegen met 5 procent. Overigens houdt het vervangen van de ceo geen verband met de resultaten van Intel over het vierde kwartaal van 2020. De cijfers die op 21 januari worden gepubliceerd, zijn volgens Intel conform de eerder uitgesproken verwachtingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-13T18:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.