Microsoft Windows 7 is een Belgisch bijtertje

Al meer dan een jaar geleden stopte Microsoft met veiligheidsupdates voor zijn besturingssysteem Windows 7. Al blijkt dat besturingssysteem vandaag nog behoorlijk aanwezig op Belgische pc’s.

In ons land draait nog ruim één op de twintig pc's op Windows 7, goed voor 5,5 procent marktaandeel in het Windows-segment. 

Daarmee doet Windows het beter dan Windows 8.1 dat bij de Windows-toestellen op iets meer dan drie procent uitkomt. Windows 10 zit op negentig procent, blijkt uit cijfers van StatCounter.

Verouderde versie

Let wel, sinds 14 januari 2020 – dus meer dan een jaar geleden - levert Microsoft geen veiligheidsupdates meer voor Windows 7. 

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) raadde indertijd gebruikers en bedrijven met een verouderde versie van Windows om te upgraden. Een aantal hebben dat effectief gedaan, want begin vorig jaar lag het marktaandeel van Windows 7 nog op zowat twaalf procent. Maar niet iedereen switchte dus.

Het was overigens al van in 2009, dus zowat twaalf jaar geleden, dat Microsoft Windows 7 lanceerde. Het werd voor Microsoft een populair besturingssysteem, dat dus hardnekkig stand houdt.

OS X

Overigens gelden de marktaandelen enkel voor Windows-pc. Volgens Statcounter heeft Windows van alle desktop-systemen in ons land een marktaandeel van 75 procent en OS X een desktop-marktaandeel van 21 procent. 

Linux op de desktop situeert zich rond 1,5 procent en Chrome OS op een klein procentje.

Marktaandeel Windows in België

Windows 10:   90,1 %
Windows 7:     5,5 %
Windows 8.1:  3,3 %
Windows Vista: 0,2%

Bron: StatCounter, 2021

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-08T09:09:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.