Exascale-dag zet onderzoekers in het zonnetje

Exascale computing

18 Oktober is Exascale Day. Dit jaar alweer de derde op rij. Het is de dag waarop mensen en organisaties in het zonnetje worden gezet die actief supercomputing gebruiken om de wereld ten goede te veranderen.

Supercomputerprestaties worden gemeten in flops (floating point operations per seconde). De snelste supercomputers ter wereld kunnen tegenwoordig exaflops halen. Exascale-supercomputers kunnen een quintiljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Dat is 1018 (vandaar 18 oktober) flops:  1 miljard miljard of 1.000.000.000.000.000.000. Om dat getal in perspectief te zetten, het Melkwegstelsel is 1 quintiljoen kilometer breed. En je zou elke persoon op aarde meer dan vier jaar lang 24 uur per dag moeten laten rekenen om te doen wat een exascale-supercomputer in 1 seconde kan doen.

Nou, om te beginnen zou je honderdduizend hd-films in één seconde kunnen downloaden. Of je kunt helpen ’s werelds belangrijkste en meest complexe uitdagingen op te lossen. Met exascale-supercomputers kunnen wetenschappers en onderzoekers vooruitgang boeken op het gebied van schone energie, ziekten uitroeien, veiligere en efficiëntere voertuigen ontwikkelen, klimaatverandering begrijpen en nog veel meer. Het Department of Energy van de Verenigde Staten gebruikt de Aurora-supercomputer (met Intel-chips) om klimaatmodellen te optimaliseren.

Drie nieuwe

Tussen 2021 en 2023 komen er drie HPE Cray exascale-supercomputers online: het Aurora-systeem in Argonne National Laboratory en Argonne Leadership Computing Facility (ALCF), Frontier in Oak Ridge National Laboratory Leadership Computing Facility (OLCF) en El Capitan in Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL).

In Argonne zullen onderzoekers gebruik kunnen maken van simulatie-, data-intensieve en leertoepassingen (machine learning en deep learning) om supersnel onderzoek te verrichten op het gebied van plasma’s in fusiereactoren, computationele vloeistofdynamica, neurowetenschappen en voorspelling van de respons op geneesmiddelen. Met behulp van Frontier zullen OLCF-wetenschappers wetenschappelijke en technologische innovatie versnellen op gebieden als fusie-energie, genetica van ziekten en materiaalwetenschap. En bij LLNL zal de US National Nuclear Security Administration El Capitan gebruiken om de wetenschap en technologie rond het onderhoud en de modernisering van het Amerikaanse nucleaire arsenaal te verbeteren.

Mogelijkheden waarmaken

Van een systeem met één kast tot een supercomputer die een heel gebouw vult, exascale-technologie helpt niet alleen de mogelijkheden te verbeelden, maar ze ook waar te maken. Paul Kerns, directeur van Argonne National Laboratory, vatte de geest van exascale computing en Exascale Day toen hij zei: ‘Stel je een computer voor die zo krachtig is dat hij toekomstige klimaatpatronen kan voorspellen, waardoor miljoenen mensen worden behoed voor droogte, overstromingen en verwoesting. Of een computer die zo krachtig is dat hij een kankercel zo nauwkeurig kan modelleren dat we een gepersonaliseerde behandeling kunnen maken, speciaal voor jou.’

Spelers op deze exascale-markt zijn HPE Cray, Intel, Dell en Lenovo. Op Exascale Day dit jaar zal het onder meer gaan over de gewenste programmeertaal voor deze supersnelle computers, software- en hardware-ontwikkelingen en training.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-06T16:37:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.