Huawei nabij verkoop van x86 server-divisie

Amerikaanse exportbeperkingen dwingen tot andere strategie

Huawei is in een ver gevorderd stadium van onderhandelingen over de verkoop van zijn x86 server-divisie. Het Chinese techconcern, zwaar getroffen door Amerikaanse exportbeperkingen, kan lastig aan hoogwaardige Intel-chips komen.

Persbureau Bloomberg meldt dat Huawei haar server-belangen wil overdoen aan een Chinees consortium. Opvallend is dat ook een overheidsbedrijf tot de potentiële kopers behoort. Eerder in de geschiedenis van Huawei reikte ‘Beijng’ de helpende hand. Ditmaal zou Henan Information Industry Investment, een dochter van het staatsbedrijf Henan Investment Group, kapitaal in de server-divisie willen steken. Ook de provincie Hubei maakt van het consortium deel uit.

Huawei’s financiën staan onder sterke druk nu de aanvoer van computerchips stokt. Over het afgelopen kwartaal zag de techreus de inkomsten met 38 procent dalen. Het was het vierde achtereenvolgende kwartaal dat Huawei’s omzet daalde. En dat terwijl het concern met zijn omzet- en winstgroei jarenlang dubbele cijfers haalde. Vooral de zakelijke it ging steeds meer tot de groei bijdragen. Eind 2018 was Huawei al de op twee na grootste leverancier van servers ter wereld. De jaarlijkse groei bedroeg toen 46 procent aanzienlijk meer dan de concurrentie. Huawei was in hoog tempo bezig zijn op x86 gebaseerde traditionele servers te upgraden naar ‘intelligente servers’; de x86 FusionServer Pro was het paradepaardje.

De concernstrategie van het bedrijf was erop gericht om naast mobiele telefoons en telecomnetwerken van zakelijke it de derde poot te maken. Maar de Amerikaanse maatregelen die een jaar geleden werden uitgebreid tot een totaalverbod op de levering van halfgeleiders aan Huawei, doorkruisten dat voornemen. Inmiddels heeft het concern zijn koers bijgesteld en zich gestort op het maken van elektrische auto's en de toelevering van apparatuur aan Chinese kolenmijnen en havenbedrijven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-02T18:13:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.