Scholen mogen aankoop laptop niet verplichten

student laptop onderwijs

Ouders mogen niet verplicht worden om een laptop voor hun kind te kopen via de school. Dat heeft een commissie beslist na klachten van ouders.

De kwestie komt voort uit de zogenaamde Digisprong, het plan van onderwijsminister Ben Weyts om, naast andere maatregelen, elke leerling vanaf het vijfde leerjaar van een laptop te voorzien. In die plannen wordt per leerling in het lager onderwijs 290 euro en 510 euro in het secundair onderwijs vrijgemaakt voor zo’n laptop.

Verschillende ouders stapten naar de Commissie Zorgvuldig Bestuur, die onder meer gaat over schoolkosten. De ouders stelden dat ze veel (extra) moesten betalen voor een laptop, terwijl ze tijdens de coronapandemie voor hun kind net een laptop hadden gekocht.

Die commissie heeft zopas haar beslissing over de eerste twee klachten openbaar gemaakt, meldt Het Nieuwsblad. Ze oordeelt nu dat scholen ouders niet mogen verplichten een laptop via de school te kopen. Wel mogen ze ouders opleggen een bepaald type laptop aan te schaffen.

De beslissing is belangrijk want heel wat scholen moeten nog hun laptops regelen voor hun leerlingen. Ze hebben tot eind volgend schooljaar de tijd om die te bestellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-19T09:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.