Proximus en Orange nek aan nek in netwerkprestaties

Welke operator biedt klanten de hoogste kwaliteit? Het antwoord blijkt genuanceerd. Terwijl Orange de beste mobiele ervaring biedt, levert Proximus de beste netwerkdekking.

Dat blijkt het Global State of Mobile Experience rapport van databedrijf Tutela. Om een beeld te krijgen van de mobiele ervaring in België vergeleek Tutela meer dan 200.000 snelheids- en latency-tests, tussen mei en oktober 2021. Deze werden uitgevoerd op de smartphones van echte gebruikers van nationale mobiele operatoren binnen gemeenschappelijke dekkingsgebieden.

Orange beste ervaring

En wat bleek? Orange bood zijn klanten consistent de beste mobiele ervaring, stelt Tutela. Uit het rapport blijkt dat de operator zijn gebruikers met 86 procent de hoogste 'excellent consistent quality' van het land. 

Dat betekent dat 86 procent van de verbindingen goed genoeg zijn voor veeleisend gebruik zoals groepsvideogesprekken in HD en realtime mobiel gamen. De operator had ook de hoogste 'core consistent quality' van 92,7 procent. Bij deze maatstaf gaat het om veel voorkomende, maar minder veeleisende gebruiksgevallen.

Proximus beste bereik

Proximus bood de beste 4G/5G-netwerkdekking, beste netwerkbereik voor 4G/5G, evenals het algemene bereik (2G, 3G, 4G, 5G).

Orange leverde het op één na beste netwerkbereik voor 4G/5G, evenals het op één na beste algemene bereik (2G, 3G, 4G, 5G) in ons land. Qua video-ervaring zijn Proximus en Orange aan elkaar gewaagd. 

België

Het beste land is Denemarken, met ook Tdc Net uit Denemarken dat de beste mobiele ervaring biedt (90,37 als excellent consistent quality). Orange staat in die lijst op tien, Proximus op negentien.

Hoe doet België het als land in vergelijking met andere landen? Volgens het rapport van Tutela nam België, met een gemiddelde excellent consistent quality van 81,19 procent de negende plaats in qua beste mobiele ervaring in de topdertiglanden. 

Ter vergelijking: Nederland staat op de vierde plaats met een 'kwaliteitseis' van 85,38 procent. Orange zit boven dat percentage, Proximus eronder. Base, de derde operator in ons land, duikt niet op in die lijst van dertig beste Europese spelers in dat domein. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T11:48:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.