Eerste onafhankelijke benchmark voor OutSystems

Voor het low-code-platform van OutSystems is de eerste onafhankelijke benchmark gelanceerd. Daarmee vallen technical debt en productiviteit te meten. Een groep OutSystems-gebruikers maakt dit bekend. Het initiatief komt van organisaties die intensief gebruikmaken van OutSystems. Daartoe behoren Vopak (logistiek en supply chain) en Plangroep, onderdeel van Cohedron (schuldhulpverlening). Boncode, een Haags bureau dat de kwaliteit van software beoordeelt, heeft de tool ontwikkeld. De Leidse hoogleraar Joost Visser heeft de benchmark wetenschappelijk begeleid.

Bij low-code-platforms zoals die van OutSystems is het essentieel dat aandacht wordt besteed aan de technische kwaliteit van applicaties, vooral om ‘technical debt’ te verminderen en te voorkomen. Te weinig onderhoud, te lage productiviteit of het hebben van een hoge technical debt beïnvloeden de slagkracht van ontwikkelteams negatief.

Dankzij de benchmark kunnen bedrijven vergelijken hoe goed ze presteren wanneer ze OutSystems implementeren en onderhouden. Dit met als doel hun systemen optimaal te laten draaien, passend te maken en te laten voldoen aan de wensen van de business. Dit is an belang omdat fullstack-applicatie-ontwikkelplatforms, zoals OutSystems, steeds vaker opduiken voor bedrijfskritische applicaties.

De opzet van de benchmark is ‘gesloten en semitransparant’. Dit betekent dat de gedetailleerde data alleen beschikbaar zijn voor organisaties die deelnemen aan de benchmark. Daarnaast zijn alle data vertrouwelijk. Alle deelnemers weten alleen wie nog meer meedoet aan de benchmark. Hoewel gedetailleerde gegevens van deelnemers worden gedeeld in de benchmark, is het hen niet bekend van welke deelnemer de gegevens worden getoond.

Voor de benchmark zijn drie soorten metingen vergeleken: de systeemgrootte en groei in de tijd, de technische kwaliteit / technical debt van de implementatie en de productiviteit van het team (gemeten in uren per functiepunt). Verwacht wordt dat op een later tijdstip ook ‘operationele stabiliteit’ zal worden opgenomen in de benchmark.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-16T11:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.