Nvidia lijft Nederlandse hpc-expert Bright Computing in

Nvidia heeft Bright Computing overgenomen, de Nederlandse softwaremaker voor het beheer van zeer krachtige computersystemen. Het Amerikaanse hardwareconcern werkt al ruim tien jaar samen met Bright Computing.

Meer dan zevenhonderd organisaties wereldwijd gebruiken de Nederlandse, op Linux gebaseerde softwaretool om high performance computing-clusters (hpc) op te zetten en uit te voeren. Het gaat hierbij om groepen servers die via hogesnelheidsnetwerken zijn verbonden tot een enkele eenheid. 

Bright kent vooral afnemers in de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en productie. Boeing, NASA, Johns Hopkins University en Siemens behoren tot de klantenkring van het in 2009 opgerichte hoofdstedelijke bedrijf. Behalve voor hpc-systemen wordt de cluster automation en management software ook steeds meer aangewend voor machine learning. 

Gpu

De Bright Cluster Manager wordt de nieuwste toevoeging aan Nvidia’s softwarestack voor versneld computergebruik. Nvidia begon met grafische kaarten voor gaming, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een grootmacht op gebied van zeer snelle computersystemen. Het Californische bedrijf speelt een cruciale rol bij zelfrijdende auto’s die razendsnel moeten reageren op de wegsituatie. Ook artificial intelligence (ai) vormt een enorm groeipotentieel.

Nvidia integreerde eerder al de software van Bright met zijn gpu's (graphics processing unit), netwerken en CUDA. Dit laatste staat voor Compute Unified Device Architecture. Deze gpgpu-technologie (gpgpu = general-purpose computing on graphics processing units) maakt het programmeurs mogelijk om met de programmeertaal C algoritmes uit te voeren op de gpu. Recent werd de Bright-software gekoppeld aan Nvidia’s DGX-systemen (servers en werkstations), oplossingen die de ai-infrastructuur voor grote ondernemingen ondersteunen.

Versterken

Nvidia zal met zijn partners de tools van Bright naar meer markten brengen. De expertise van de Amsterdamse softwaremaker stelt de Amerikanen in staat om hun DGX- en datacenter-activiteiten te versterken. De flexibele software van Bright kan aan de rand (edge), in het datacenter en over meerdere openbare of hybride clouds draaien. Het automatiseert het beheer voor clusters, of ze nu uit een handvol of honderdduizenden servers bestaan. En het ondersteunt ARM- en x86-cpu's, Nvidia gpu's en Kubernetes-containers.

Bright Computing is een afsplitsing van hpc-specialist Clustervision. Dat bedrijf werd na financieel aan de grond te zijn geraakt overgenomen door de Taurus Group. Net als Clustervision is Bright opgericht door Matthijs van Leeuwen. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt. De acquisitie van Bright ging heel wat gemakkelijker dan die van ARM. Nvidia heeft nog steeds geen toestemming om die Britse chipontwerper te kopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-11T14:36:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.