Intel bestelt bij ASML 'chipmachine van de toekomst'

chip silicon silicium

Intel heeft als eerste klant van ASML de volgende generatie extreem-ultraviolette (euv)-machine besteld die in 2025 uitkomt. Dit zogeheten Exe-platform biedt een techniek waarmee de wet van Moore nog minimaal tien jaar valt op te rekken.

De Amerikaanse chipfabrikant maakt daarmee een sprong in technologie. Intel wil de achterstand in het eigen gebruik van euv-machines ombuigen in een voorsprong door als het ware één generatie over te slaan. 

Deze week is een zogenoemde ‘hoge na-machine’ besteld, die de volgende stap in miniaturisatie van chips mogelijk maakt. Chips zijn nog dichter bij elkaar te plaatsen. Bovendien neemt het aandeel van bruikbare wafers toe. Ook zijn er kostenvoordelen. De numerieke apertuur (na) van dit optische systeem (Twinscan Exe:5200) bedraagt 0,55 na in plaats van de huidige 0,33 na. In 2018 had Intel al zijn voorganger Exe:5000 besteld.

Brand

ASML maakt de order vanochtend bekend, tegelijk met de publicatie van het vierde kwartaal- en jaarcijfers over 2021. De recente brand bij een ASML-fabriek in Berlijn waar een cruciaal onderdeel wordt gemaakt, zal ‘geen significante impact’ hebben voor de productie dit jaar. De ramp kwam wel ongelegen omdat alle zeilen bij waren gezet om zo snel mogelijk chipmachines af te leveren. 

Klanten willen dat ASML zelfs een deel van de testen in de fabriek overslaat om eerder te kunnen produceren. De definitieve tests en formele acceptatie vinden dan plaats bij de klant. Omdat ASML de omzet pas in de boeken zet als machines formeel zijn geaccepteerd, verschuift zo’n twee miljard euro omzet van het eerste kwartaal naar de volgende kwartalen. Daarom wordt voor het eerste kwartaal een lagere netto-omzet (tussen 3,3 miljard en 3,5 miljard euro) verwacht. 

Door het aanzienlijke aantal ‘snelle verzendingen’ komen zes euv-systemen pas in 2023 in de boeken. ASML-topman Peter Wennink verwacht daarom voor heel 2022 een omzetgroei van ongeveer twintig procent, terwijl in feite meer is verkocht. 

Inkomstenbron

Behalve dat ASML onder druk staat om snel machines af te leveren, bestellen klanten momenteel volop software-upgrades om nog grotere aantallen chips uit reeds geleverde machines te kunnen persen. ‘Oudere’ machines worden zo nog productiever gemaakt. Deze upgrade-oplossingen vormen een grotee inkomstenbron.

De vierde kwartaalcijfers overtreffen de (hoge) verwachtingen van beursanalisten. Het bedrijfsresultaat nam 35,1 procent toe, de nettowinst 31,3 procent en de winst per aandeel 35,9 procent. De brutowinstmarge nam 2,2 procentpunten toe van 52 procent naar 54,2 procent. De omzet steeg 17,2 procent. Over heel 2021 meldt ASML netto-verkopen van 18,6 miljard euro en een nettowinst van 5,9 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-19T10:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.