Proximus duwt glasvezelaanbod door

Proximus

Dit jaar wil Proximus een aantal van de bestaande vdsl-verbindingen definitief vervangen door glasvezel. Maar dat heeft impact op de prijzen die klanten betalen. En ook op sommige formules en aanbieders, zoals het eigen Scarlet en providers als Edpnet.

Vanaf maart van dit jaar wil Proximus de bestaande vdsl-aansluiting afbouwen voor ongeveer 686.000 woningen en bedrijven die reeds toegang hebben tot het gasvezelnetwerk.

Al loopt het volgens woordvoerder Haroun Fenaux van Proximus niet zo’n vaart. ‘De eerste klanten die door de ontmanteling van het kopernetwerk worden getroffen, zijn de inwoners van de Brusselse wijk Anspach die nog niet op glasvezel zijn overgeschakeld, en die vóór maart 2022 op een glasvezelabonnement zullen moeten overschakelen. Dit is een buurt waar we zes jaar geleden zijn begonnen met de uitrol van het glasvezelnetwerk’, aldus Fenaux.

Andere klanten in bepaalde wijken van Namen, Luik, Charleroi, Gent, Deurne en Hasselt die nog niet op glasvezel zijn overgeschakeld, zullen in februari worden gecontacteerd om hen de kans te bieden vóór december 2022 over te schakelen op glasvezel. ‘Dat verwittigen gebeurt telkens bijna tien maanden vóór de deadline.’

Prijzen

Consumentenvereniging Test Aankoop waarschuwde al dat de prijzen van die glasvezelabonnementen een pak hoger kunnen uitvallen, wat vervelend kan zijn voor de (bedrijfs)klanten die op glasvezel zullen moeten overschakelen.

Soms zal de prijs hetzelfde blijven voor het glasvezelaanbod, soms zal het maandelijkse bedrag toenemen. Al zal de stijging beperkt zijn, aldus Fenaux, die voor dat laatste geval spreekt van een stijging met een maandelijks bedrag van pakweg vijf euro. ‘Er is zeker geen stijging van meer dan 50 procent zoals Test Aankoop meldt’, oppert hij. ‘Sommige klanten zullen een glasvezelproduct verkrijgen tegen dezelfde prijs. Bijvoorbeeld een klant met Internet Start die momenteel 27,5 euro per maand betaalt, zal kunnen overstappen op Internet Start Fibre voor 27,5 euro/maand.

Voor andere klanten hangt het, volgens hem, af van hun abonnement op het moment van de wijziging en hun behoeften. ‘Een Flex Fiber abonnement is vaak aantrekkelijker dan de oude pakketten zodra er meerdere gsm-abonnementen zijn inbegrepen’, illustreert hij.

Scarlet en Edpnet

Toch is hiermee de kous niet af. Want vdsl krijg je vandaag als klant ook bijvoorbeeld via dochter Scarlet of via aanbieders als Edpnet die het Proximus-netwerk gebruiken.

Voor klanten van Scarlet, dat op dit moment zelf nog geen commercieel aanbod rond glasvezel aanbiedt, betekent het dat zij niet meer van hun vdsl-breedbandinternet gebruik kunnen maken. Fenaux erkent dat ook. ‘Vanuit het Scarlet-platform bieden wij momenteel nog geen glasvezel aan’, klinkt het.

Ook klanten van andere providers, zoals Edpnet, zullen binnenkort bij afschakeling mogelijk overstappen naar een duurder glasvezelabonnement. Fenaux ontkent dat niet. ‘Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat wij overschakelen op één technologie, namelijk glasvezel. Waardoor bestaande koperverbindingen dus zullen worden afgesloten. Deze partijen wisten dat dit na verloop van tijd het geval zou zijn.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-27T11:13:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.