Intel kiest Magdeburg voor Europese chipfabriek

Intel laat in het Duitse Magdeburg een nieuwe chipfabriek neerzetten, nadat het ook locaties in Frankrijk, België, Polen en Nederland had overwogen. Dit meldt persbureau Reuters.

Vorig jaar september maakte Intel bekend zo’n tachtig miljard euro te investeren in nieuwe halfgeleiderfabrieken in Europa. Duitsland stond hoog op de lijst met potentiële locaties in Beieren, Magdeburg en Dresden. Volgens Reuters heeft Intel nu gekozen voor het Oost-Duitse Magdeburg, al volgt de officiële bekendmaking naar verwachting pas op 4 maart. Daarnaast komen er hoogstwaarschijnlijk nog een ontwerp- en een logistiek centrum in Europa, aldus Reuters.

Intel-chef Pat Gelsinger heeft grootse uitbreidingsplannen in de Verenigde Staten en Europa in een poging om de Aziatische landen in te halen die de chipfabricage zijn gaan domineren. Recent kondigde het de overname aan van Tower Semiconductor, gespecialiseerd is in de productie van hoogwaardige analoge halfgeleidercomponenten met vestigingen in Israël, de VS, Japan en Italië.

Afgelopen februari benoemde het chipconcern Intel de Nederland Frans Scheper tot directeur voor de EMEA-regio. Hij komt aan boord om de bouw van de nieuwe chipfabriek in Magdeburg in goede banen te leiden. De stap volgt op de European Chip Act aan, de recente nieuwe wet die ertoe moet leiden dat de Europese Unie in 2030 een aandeel van twintig procent heeft op de wereldmarkt voor chips. De EU maakt 43 miljard euro vrij voor publiek-private investeringen die dit plan moeten doen slagen en Europa als geheel meer zelfvoorzienend op de halfgeleidermarkt laat worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-01T12:34:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.