Orange Belgie dooft 3G uit tegen 2025

Mobile World Congres (MWC)

Tegen 2025 zal Orange haar 3G-netwerk uitfaseren. Het wil daarmee spectrum vrijmaken voor 4G- en 5G-diensten. Dat vertelt Michael Trabbia, cto en innovation officer op het Mobile World Congres in Barcelona

De gewezen ceo van Orange België noemt 2G- en 3G-netwerken ‘legacy’, verouderde oplossingen dus. 3G gaat eruit tegen 2025, 2G tegen 2030. 'De uitfasering moet leiden tot een beter, toekomstgericht, geautomatiseerd en een energie-arm gebruik', aldus Trabbia. Orange wil tegen 2040 een honderd procent duurzame onderneming worden.
Het is niet nieuw dat telco’s oudere technologie uit het netwerk verwijderen, maar het is wel verrassend dat voor het eerst mobiele technologie geviseerd wordt. 3G is niet eens twintig jaar oud. Het duidt op de toenemende nood aan spectrum. Bovendien experimenteren leveranciers nu al met 6G-technologie. Die zal er vermoedelijk tegen 2030 aankomen. Het is nog onduidelijk wat de voordelen zullen zijn voor 6G. Het zal ongetwijfeld meer gegarandeerde bandbreedte toewijzen voor bepaalde cruciale diensten zoals autonome voertuigen of andere transportmiddelen. In 5G is dat ook al voorzien voor bijvoorbeeld hulpdiensten, leger of politie. Ook media kunnen daarvan gebruik maken om makkelijk rechtstreeks beelden door te sturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-02T11:31:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.