Telenet verkoopt zendmasten aan DigitalBridge

Kabelgroep Telenet krijgt 745 miljoen euro voor zijn zendmasten. De koper is het Amerikaanse DigitalBridge. Telenet leaset de zendinfrastructuur terug voor minstens vijftien jaar. Met de deal volgt Telenet een internationale trend.

DigitalBridge, dat de zendmasten van Telenet dus overneemt, koopt eigenlijk een bedrijf. Het neemt namelijk de aandelen van een nieuw opgericht dochterbedrijf van Telenet - TowerCo - over, waarin alle zendmastactiviteiten zijn ondergebracht. Dat schrijft De Tijd.

Daarmee wordt DigitalBridge eigenaar van de zendapparatuur op 3.322 sites doorheen België, waarvan 2.158 helemaal in eigen eigendom komen. Het gaat om antennes die Telenet en Base gebruiken in ons land. DigitalBridge is een wereldwijde investeringsmaatschappij voor digitale infrastructuur.

Het is een zogenoemde sales-en-lease-backoperatie:. Telenet leaset vervolgens de zendinfrastructuur terug voor minstens vijftien jaar. In de deal is er oorspronkelijk sprake van vijftien jaar, met nog twee mogelijk verlengingen van die termijn met tien jaar. Maximaal gaat het dus om een deal die 35 jaar zou kunnen lopen. DigitalBridge neemt niet enkel zendmasten over, maar zou ook verder investeren. Zo verbindt het zich om nieuwe locaties bij te bouwen, bijna vijfhonderd, waarbij Telenet als onderaannemer zou fungeren.

Telenet, en eigenaar Liberty Global, is niet de eerste telecomspeler die zijn zendmasten van de hand doet. Vorig jaar splitste ook Vodafone zijn antennepark af in een apart bedrijf dat naar de beurs werd gebracht. Daar ging het om 82.000 masten in tien landen. Orange deed hetzelfde met 25.500 masten in Frankrijk en Spanje.

Fibernetwerk

Overigens is er nog steeds geen akkoord over een samenwerking met Fluvius voor de optimalisatie van het fibernetwerk. Beide partijen praten er al sinds de zomer van 2020 over. Eind oktober vorig jaar werd een niet-bindende overeenkomst gesloten om samen een bedrijf op te richten onder de projectnaam ‘Netco’. Voorlopig zijn de onderhandelingen nog steeds niet afgerond.

Een harde deadline is er niet, zegt de woordvoerder. Deze samenwerking gaat enkel over het vaste netwerk en niet over 5G. ‘Surfco’, dat de naam Telenet zou behouden, wordt dan de dienstenleverancier én zal ook 5G onder haar hoede krijgen. 

Er is inmiddels nog steeds geen akkoord over een mogelijke samenwerking met Fluvius voor de optimalisatie van het fibernetwerk. Beide partijen praten er al sinds de zomer van 2020 over. https://www.computable.be/artikel/nieuws/infrastructuur/6950399/5440850/fluvius-en-telenet-overwegen-samen-aanleg-glasvezel.html. Eind oktober vorig jaar werd een niet-bindende overeenkomst gesloten om samen een bedrijf op te richten onder de projectnaam ‘Netco’. Voorlopig zijn die onderhandelingen nog steeds afgerond. Een harde deadline is er niet, zegt de woordvoerder. Deze samenwerking gaat enkel over het vaste netwerk en niet over 5G. ‘Surfco’, dat de naam Telenet zou behouden, wordt dan de dienstenleverancier én zal ook 5G onder haar hoede krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-25T10:21:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.