België krijgt eindelijk vierde mobiele operator

Het consortium achter Citymesh wint in de 5G-veiling van mobiele licenties het pakket voor de nieuwe telecomspeler. De joint venture rond Citymesh zal zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt richten. Wie zit achter die joint venture?

Vijf bedrijven waren betrokken bij de veiling voor 5G: Proximus, Orange en Telenet als de traditionele namen, aangevuld met Citymesh en NRB. De veiling werd gisteren afgesloten en heeft ruim 1,2 miljard euro opgebracht. De belangrijkste conclusie is dat er een volwaardige vierde speler komt.

Die nieuwe speler is een joint venture van het Belgische Citymesh, een dochterbedrijf van de Belgische it-groep Cegeka, en de Roemeense telecomgroep Digi. Citymesh is al actief op de zakelijke markt en blijft zich daarop richten. Digi krijgt via de joint venture toegang tot de Belgische telecommarkt voor consumenten. De aanpak zal erin bestaan dat de twee partners de infrastructuur delen, maar ieder een eigen marktstrategie volgen. Twee spelers voor de prijs van één (5G-licentie), als het ware.

Citymesh kenden we al langer. Digi is een nieuwe naam. Als operator is het bedrijf actief in thuisland Roemenië, maar ook in Spanje, Italië en Portugal. In dat laatste land verwierf Digi eveneens een plaats op de markt na een veiling. Toch zal het nog enkele jaren duren, qua voorbereidingen, investeringen en afstemmen van de infrastructuur, vooraleer het met een concreet aanbod op de markt komt.

Bedrijfsmarkt

"Uit de veilingresultaten blijkt dat Proximus voor elk van de vijf banden het hoogste bedrag bood"

Ook de bedrijvenmarkt krijgt een nieuw elan. ‘Citymesh levert nu al mobiele diensten aan de zakelijke markt. Dankzij het bijkomende spectrum en het nieuwe landelijke mobiele netwerk kan Citymesh een hybride mobiele strategie gaan aanbieden, van een privaat naar een publiek netwerk en terug’, aldus Mitch De Geest, ceo van Citymesh. ‘Connectiviteit binnen private bedrijfsnetwerken kan nu uitgebreid worden met de overgang naar een nationaal publiek netwerk.’

Naast de combinatie van Citymesh en Digi nam nog een tweede nieuwe speler deel aan de veiling: het Waalse NRB. Deze groep werd ook spectrum toegekend, maar beperkt: een van de vijf geveilde frequentiebanden, en meer bepaald de 3600-Mhz-band die geschikt is voor 5G-diensten. NRB kan zo 5G-diensten leveren aan de zakelijke markt.

Telenet, Proximus en Orange blijven evenzeer van de partij. Uit de veilingresultaten blijkt dat Proximus voor elk van de vijf banden het hoogste bedrag bood, soms samen met een andere speler. Orange Belgium deelde in een persbericht mee dat het het maximum van het beschikbare 5G-spectrum verkrijgt. Overigens is de veiling nog niet helemaal afgelopen. Zo worden de komende weken de posities van de frequentieblokken bepaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-21T12:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.