ASML ziet leveringsproblemen groter worden

Nu al voor 2,8 miljard aan omzet naar 2023 doorgeschoven

Chipmachinefabrikant ASML heeft toenemende last van de problemen met zijn toeleveringsketen. Het tekort aan chips zorgt ervoor dat steeds meer machines eerder naar de klant toe worden gezonden zonder dat ze volledig zijn getest en formeel zijn geaccepteerd. De ontbrekende onderdelen worden dan ter plaatse toegevoegd.

Deze versnelde aflevering leidt ertoe dat omzet niet meteen in de boeken kan worden bijgeschreven. De waarde van machines die al wel grotendeels zijn afgeleverd maar nog niet in de cijfers opduiken, stijgt dit jaar van 1 miljard euro naar 2,8 miljard euro. Deze omzet wordt doorgeschoven naar 2023.

Dit blijkt uit de cijfers die ASML over het tweede kwartaal bekend heeft gemaakt. De verwachte omzetgroei valt dit jaar op 10 procent uit in plaats van de eerder geraamde 20 procent. Problemen met de toeleveringsketen vormen het enige ‘minnetje’ in de verder glanzende cijfers. ASML meldt een netto-omzet van 5,4 miljard euro, een brutomarge van 49,1 procent en 1,4 miljard euro nettowinst over het tweede kwartaal.

Nooit eerder kwamen er in een kwartaal zoveel nieuwe orders binnen: 8,5 miljard euro. In het derde kwartaal zal de netto-omzet ergens tussen 5,1 miljard euro en 5,4 miljard euro uitkomen met een brutomarge van 49 procent à 50 procent.

Nog steeds grote vraag

ASML-topman Peter Wennink ziet ondanks tekenen van een lichte afzwakking in bepaalde delen van de consumentenmarkt nog steeds een sterke vraag naar zijn systemen. Dit komt door wereldwijde megatrends in de auto-industrie, high performance computing en groene energietransitie.

Ook de technici beleefden een goed kwartaal. In de DUV-activiteiten kon ASML het eerste NXT KrF-systeem (Twinscan nxt:870) naar een klant verzenden. Wennink: ‘Met een toename van 27 procent van de doorvoercapaciteit zetten we een belangrijke stap in het reageren op de vraag van de industrie naar KrF-tools en wafer-output. Het NXT-platform biedt mogelijkheden om de productiviteit verder te verhogen.’

In de Applications-business werd de eerste installatie van het eScan1100 multi-beam-systeem bij een klant voltooid. In de EUV High-NA-activiteiten ontving ASML zowel de eerste High-NA mechanische projectie-optiek en -verlichting als de nieuwe waferstage van leveranciers. ‘Deze modules zullen worden gebruikt voor de eerste tests en integratie, een belangrijke stap voor het EXE:5000-programma', aldus Wennink’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T11:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.