Intel en Google lanceren speciale datacenter-chip

Google Cloud Next ‘22: Datacenters kunnen efficiënter en veiliger werken

Intel lanceert samen met Google Cloud een chip die datacenters efficiënter kan maken. De E2000 chip, eerder bekend onder de codenaam Mount Evans, ontlast de relatief dure cpu’s. Deze aangepaste infrastructure processing unit (ipu) neemt namelijk het samenbundelen van data voor netwerktaken in datacenters over.

Een tweede voordeel is dat de veiligheid van het werken in de cloud omhoog gaat. Verschillende klanten die dezelfde cpu’s in de cloud delen, worden bij gebruik van de nieuwe chip beter van elkaar gescheiden.

Amin Vahdat, vice president engineering  bij Google, kondigde dit vandaag aan tijdens Google Cloud Next ‘22. Hoewel Google veel heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de nieuwe chip, mag Intel de E2000 ook aan hyperscalers als AWS en Microsoft verkopen. ‘We beschouwen onszelf als de open cloud,’ aldus Vahdat. Hij heeft er totaal geen moeite mee dat zijn concurrenten hiervan kunnen profiteren.

Google Cloud biedt de E2000 aan in een nieuw product met de naam C3 VM dat wordt aangedreven door Intel’s vierde generatie Xeon processors. Deze Xeon chips zijn Intel’s krachtigste cpu’s. Google Cloud is de eerste cloud-dienst die de laatste generatie Xeon gaat uitrollen.

E2000 chip

Chips zijn opgebouwd uit basisprocessors, de zogenoemde cores. Er kunnen honderden kernen op een chip zitten en soms kan informatie ertussen vloeien. De E2000 creëert veilige routes naar elke kern om een dergelijk scenario te voorkomen.

Overigens heeft Google een lange traditie van eigen hardware-ontwikkeling. Voorbeeld is de tensor processing unit (tpu), gebouwd om realtime spraakgestuurd zoeken, herkenning van foto-objecten en interactieve vertaling mogelijk te maken. Ander voorbeeld is Titan, een veilige, energiezuinige microcontroller om ervoor te zorgen dat elke machine opstart vanuit een vertrouwde staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-11T17:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.