Nederland doorvoerland voor chips naar Rusland

Nederland was volgens het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke draaischijf bij de illegale doorvoer van chips en andere elektronica naar Rusland. ‘Op grote schaal werd technologie overal ter wereld aangeschaft en via Nederland naar Rusland verstuurd voor technologische en militaire versterking,’ aldus de officier van justitie vanmorgen tijdens een rechtszitting in Rotterdam tegen de 55-jarige Dmitri K. Deze man wordt verdacht van het overtreden van de EU-sancties tegen Rusland, zo meldt het ANP.

In opdracht van Russische bedrijven leverde deze man onder meer microchips aan Rusland, aldus het OM. De bedrijven deden zelf de bestellingen. Ook zorgden ze volgens het OM voor de financiering. Volgens de officier van Justitie waren de geleverde microchips, geleiders en drones van dezelfde types als die door het Russische leger worden gebruikt. 

De politie in Gelderland hield Dmitri K. afgelopen september aan op verdenking van het overtreden van het handelsembargo dat de EU heeft ingesteld tegen Rusland. Zijn bedrijf handelt in elektronica. De man beweert zelf slechts een tussenschakel te zijn geweest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-15T14:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.