Intel vestigt hoop op vierde generatie Xeon Scalable

Processors voor datacenters ook duurzamer

Intel introduceert zijn vierde generatie Intel Xeon Scalable-processor, tot nog toe bekend onder de codenaam Sapphire Rapids, en de Max Series-productfamilie (Max cpu en gpu). De lancering moet voor de chipleverancier, die de afgelopen jaren van zijn glans verloor, het keerpunt inluiden.

Intel hoopt een gooi te kunnen doen naar het leiderschap op de markt voor processors voor servers in datacenters. Aan concurrenten als AMD en Nvidia werd de laatste tijd veel terrein verloren, terwijl Big Tech-bedrijven als Google en Amazon zelf chips gingen ontwerpen.

De nieuwe generatie Xeon Scalable-processors onderscheiden zich in snelheid, kracht en laag energieverbruik. De prestaties per Watt zouden gemiddeld 2,9 keer zo groot zijn als bij de vorige (derde) generatie. Dan moet wel alles ideaal zijn geconfigureerd en alle ingebouwde accelerators optimaal worden benut.

Intel stelt in de Xeon Scalable-‘motorblokken’ meer accelerators te hebben ingebouwd dan zijn concurrenten; een claim die vandaag wellicht geldt maar morgen achterhaald kan zijn. De prestatiewinst moet vooral tot uiting komen bij ai, analytics, netwerken, opslag, security en high-performance computing. Verreweg de grootste sprong in prestaties wordt bereikt bij ai-workloads. Vooral bij het verwerken van natuurlijke taal staat de nieuwe Xeon zijn mannetje.

Goedkoper

Behalve betere prestaties en meer efficiency belooft Intel ook de totale eigendomskosten omlaag te brengen. Gebruikers kunnen tot wel 55 procent goedkoper uit zijn, stelt Intel. Per cpu kan de energierekening tot zeventig procent lager uitvallen maar dan moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Tenslotte claimt Intel de duurzaamste processor voor datacenters ‘aller tijden’ aan te bieden.

De Max-cpu onderscheidt zich qua geheugen-bandbreedte (64 GB high bandwidth memory) en prestaties. De Max-gpu voor datacenters telt meer dan honderd miljard transistors.

Niet onbelangrijk ook is dat Intel een heel software-ecosysteem rond deze processors heeft gebouwd. Als voor een bepaalde workload de juiste software wordt ingezet, schieten de prestaties omhoog.

Momenteel zijn er ruim honderd miljoen Xeons van vorige generaties in gebruik. Die draaien op allerlei soorten apparatuur variërend van on-premise servers tot netwerkapparatuur voor het beheer van internetverkeer tot draadloze basisstations in de edge tot cloud-diensten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-10T18:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.