Ook Japan beperkt export chiptech naar China

In navolging van de Verenigde Staten en Nederland legt Japan beperkingen op aan de export van hoogwaardige chiptechnologie. De beperkingen gelden voor de handel naar diverse landen, waaronder China. De VS, Nederland en Japan vrezen dat Peking de geïmporteerde technologie inzet voor militaire doeleinden en de eigen afhankelijkheid van de Chinese markt te groot wordt.

Japan heeft net als Nederland enkele belangrijke spelers in de wereldwijde markt van geavanceerde chiptech, zoals Renesas en Tokyo Electron. Deze bedrijven staan niet te springen om de handel met hun belangrijke afzetmarkt China te verminderen en ook de Japanse regering doet dit liever niet, uit angst voor een escalerende handelsoorlog.

Lobbywerk

De beslissing om de Japanse export van chiptechnologie toch strikter te controleren en te beperken, komt dan ook na stevig lobbywerk van de Amerikanen. De VS, Japan en Nederland zijn al langere tijd in gesprek over dit onderwerp.

Eerder dit jaar besloot de Nederlandse regering dat ASML zijn ultramoderne euv-machines en de geavanceerde duv-machines niet meer naar Peking mag sturen. ASM International (ASMI) kreeg vergelijkbare handelsbeperkingen opgelegd. Japan had tot dusver geen concrete maatregelen genomen en legt nu beperkingen op voor 23 verschillende technologieën en de uitvoer daarvan naar meerdere landen.

Critici zien in het lobbywerk een poging van Washington om de internationale concurrentie voor Amerikaanse chiptechnologie in te dammen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-31T11:09:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.