Groen licht voor joint venture Telenet en Fluvius

Telecombedrijf Telenet en netwerkbeheerder Fluvius krijgen een ‘go’ van Europa voor de oprichting van hun joint venture NetCo. De samenwerking moet een glasvezelnetwerk uitrollen in ons land. In het licht van de concurrentie met Proximus boekt Telenet qua glasvezel vooruitgang.

Na de Belgische Mededingingsautoriteit heeft nu ook de Europese Commissie toegestemd met de oprichting van NetCo, de joint venture van Fluvius en Telenet (en meer bepaald Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet). De twee partijen investeren samen twee miljard euro in het project. Telenet neemt hierin de leiding; het zal een participatie van 66,8 procent innemen in NetCo, Fluvius het resterende percentage. Het is de bedoeling via NetCo een nieuw glasvezelnetwerk op te tuigen, dat tegen 2038 ruim 78 procent van de Vlaamse huiskamers moet bereiken.

Vertraging

Nog meer vertraging zou Telenet nog meer achterstand opleveren in de concurrentiestrijd met Proximus, dat al geruime tijd bezig is glasvezel uit te rollen tot bij de klanten. De Europese goedkeuring betekent evenwel niet dat Netco meteen een vliegende start zal maken. Zo zal het nieuwe infrastructuurbedrijf met de voorlopige werknaam NetCo in juli 2023 van start gaat. Telenet-manager Micha Berger zal, als voormalige cto bij Telenet, NetCo leiden.

Proximus zette wel al de aanval in op de alliantie. De telecomoperator heeft een aantal procedures aangespannen bij de Raad van State tegen de glasvezelalliantie. Het gaat om tien verzoeken tot nietigverklaring, waarbij Proximus zich richt op de beslissingen van de tien netbeheerders die samen Fluvius vormen.
Hoe dan ook, als het om de uitrol van glasvezel gaat heeft Proximus duidelijk de voorsprong in ons land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-02T10:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.