Techsector trekt samen op voor Risc-V-software

Grote internationale techbedrijven slaan de handen ineen om de beschikbaarheid van software voor Risc-V processorkernen te versnellen. Onder meer Google, Intel, Nvidia, Qualcomm, Red Hat en Samsung doen mee in het zogeheten RISC-V Software Ecosystem (Rise)-project, dat wordt gehost door Linux Foundation Europe.

Risc-V (spreek uit als risk-five) is een opensource-instructieset-architectuur die je kunt gebruiken voor verschillende computertoepassingen. Door zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit is deze standaard populair in de industrie.

Rise-leden dragen financieel bij en leveren expertise om specifieke software-onderdelen met voorrang te ontwikkelen. Het project richt zich daarbij op de ontwikkeling van een software-ecosysteem voor onder meer ontwikkeltools, virtualisatie-ondersteuning, Linux-distributie-integratie en systeemfirmware. Samenwerking met bestaande opensourcegemeenschappen staat centraal.

Integratie

Het doel van het project is Risc-V versneld te integreren in opensource tools en library's, zoals LLVM (lower-level virtual machines) en GCC (Gnu Compiler Collection). Volgens de projectorganisatie speelt Rise een belangrijke rol in het Europese technologische en industriële landschap, als neutrale en vertrouwde thuisbasis voor Risc-V.

Risc staat voor Reduced Instruction Set Compute, een computerarchitectuur die is ontworpen om een computer met relatief eenvoudige individuele instructies taken te laten uitvoeren. De oorsprong ligt in de jaren zestig. Sinds het begin van de tachtiger jaren werd de standaard ook commercieel groot, met IBM, Hewlett-Packard en Sun Microsystems als vroege aanjagers. Doorontwikkeling Risc-V stamt uit 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-02T15:01:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.