EU-netwerkheffing krijgt weinig bijval

Eurocommissaris Thierry Breton dreigt bakzeil te halen met zijn plan om Google, Netflix en andere grote techbedrijven een heffing op te leggen voor gebruik van telecomnetwerken. EU-ministers die in Luxemburg voor de Telecomraad bijeenkwamen, hebben Breton laten weten hier weinig voor te voelen.

Sommige landen hebben het voorstel al afgewezen terwijl andere EU-lidstaten eerst nog een studie naar de noodzaak en gevolgen van zo’n maatregel wensen. Volgens persbureau Reuters behoren België en Nederland tot de tegenstanders van een belasting op netwerkverkeer.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica en Telecom Italia hadden de van Atos afkomstige Franse Eurocommissaris gevraagd zo’n heffing in te stellen. Hun motivatie is dat diensten als YouTube en Netflix voor de bulk van het internetverkeer zorgen, maar de telecomsector voor de meeste investeringen laten opdraaien.

De tegenstanders vinden dit voorstel slecht onderbouwd. Nader onderzoek is nodig naar de effecten ervan. Bovendien heeft zich sterke terugloop van de investeringen in netwerkinfrastructuur voorgedaan. Een bezwaar is ook dat een dergelijke heffing het principe van netneutraliteit zou aantasten. Dit beginsel vereist dat alle gebruikers, van klein tot zeer groot, gelijk worden behandeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-05T11:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.