KPN en Orange starten roaming op LTE-M-netwerk

Ook Swisscom en AT&T betrokken bij deal om iot-netwerk over landgrenzen beschikbaar te maken

Internet of things

Telecombedrijven KPN, Orange, Swisscom en AT&T zijn een samenwerking aangegaan om roaming op hun LTE-M-netwerken beschikbaar te maken. Hiermee kunnen klanten hun internet of things (iot)-apparaten op meerdere netwerken in zowel Noord-Amerika als Europa, waaronder Nederland en België, aansluiten.

LTE-M is bedoeld voor internet of things (iot)-toepassingen. Het is een gestripte variant van het LTE-netwerk en geschikt voor machine-to-machine (m2m)-diensten over 2G. Voorbeelden zijn wearables of slimme energiemeters. Het LTE-M-netwerk van KPN heeft sinds maart 2018 een landelijke dekking. Orange verwacht dat het netwerk in België eind dit jaar uitgerold is.

De operatoren stellen dat zakelijke klanten vragen om wereldwijde mogelijkheden voor hun iot-apparaten en -toepassingen. Deze LTE-M roaming-overeenkomst tussen KPN, Orange, Swisscom en AT&T helpt om aan die klantvraag te voldoen. De partijen hopen dat in de komende maanden nog meer partijen zich aansluiten bij de roamingdeal. 

Binnen de samenwerking heeft elk telecombedrijf een LTE-M-netwerk geïmplementeerd in een land. Zo beschikt KPN over zo’n LTE-M-netwerk in Nederland, heeft Orange dit in Frankrijk en Roemenië en moet de uitrol van zo’n netwerk in België, Slowakije, Spanje en Polen eind dit jaar afgerond zijn. Verder beschikt Swisscom over het iot-netwerk in Zwitserland en is LTE via AT&T beschikbaar in de VS en Mexico.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-05T10:36:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.