Boek: Veel ondernemers overleven IoT niet

Dit artikel delen:
Data-explosie

Ex-politicus Willem Vermeend heeft samen met Harvard-econoom Jan Willem Timmer zich over het fenomeen 'internet of things' (IoT) en andere digitale ontwikkelingen gebogen. Volgens het tweetal zullen de komende tien jaar veel bedrijven het loodje leggen omdat ze niet snel genoeg inspelen op de razendsnelle ontwikkelingen zoals IoT, 3D-printen, big data en drones. Bovendien worden ze ingehaald door creatieve start-ups die de markten veroveren. Vermeend en Timmer adviseren alle ondernemers daarom hun business- en verdienmodellen ingrijpend aanpassen.

De auteurs zeggen in hun boek 'Internet of Things' via een 'quickscan' de technologische revolutie in beeld te brengen die de komende jaren ondernemen en werken spectaculair zullen beïnvloeden. De nadruk ligt op IoT. De verwachting is dat in 2020 ruim vijfentwintig miljard IoT-apparaten met het internet verbonden zullen zijn. Door deze spectaculaire toename van voorwerpen, objecten en apparaten die via het internet met elkaar gekoppeld zijn, ontstaat er wereldwijd een nieuw ecosysteem van digitale verbindingen.

Dit IoT-netwerk heeft ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen. Maatschappelijk gaat het vooral om de gevolgen voor de privacy, en in het bedrijfsleven zal de impact ook enorm zijn. Bestaande business- en verdienmodellen van ondernemingen worden totaal op zijn kop gezet en de kans is groot dat ondernemers, die niet adequaat op de opmars van het internet of things reageren, hun bedrijf ten onder zien gaan, aldus Vermeend en Timmer.

Het duo stelt dat ondernemers drie strategieën integraal in business- en verdienmodellen moeten opnemen: een internetstrategie, een technologiestrategie en het streven naar 100 procent duurzaamheid.

Internet of Things (ISBN 9789082199345, prijs 9,99 euro, 84 pagina´s) is een uitgave van Einstein Books. De uitgave verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook is er een digitale versie die steeds geactualiseerd wordt. Dit zogeheten smartbook bevat interactieve elementen zoals video's, directe integratie van gebruikte bronnen en de mogelijkheid feedback naar de schrijver te sturen.

Aueturs

Willem Vermeend was staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken (1994-2002). Momenteel is hij actief als internetondernemer, commissaris bij internationale bedrijven en bijzonder hoogleraar Economics and Internet Business en Economie 4.0.  

Jan Willem Timmer is als ondernemer internationaal actief op het terrein van economie en 'smart industry'. Hij studeerde rechten en economie aan Harvard University en 'finance' aan Oxford. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren colleges gegeven op het vakgebied van de economie aan verschillende universiteiten waaronder Harvard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.