Orange, iMinds en Rombit samen in drone-project

drone in haven

Orange, iMinds en Rombit starten een uniek drone-project in de Antwerpse haven. De internet-of-things (IoT)-toepassingen die weldra zullen worden geïmplementeerd en getest nu de drone-wetgeving op punt staat, zullen de dagelijkse werking van de haven significant optimaliseren.

Orange, iMinds en Rombit zijn stuwende krachten achter verschillende internet of things (IoT)-innovaties zowel in België als daarbuiten, en dienden eerder een samenwerkingsvoorstel in het kader van Horizon 2020 - een Europees initiatief dat onderzoek naar, en de ontwikkeling van, innovaties stimuleert en financiert. De partners stelden voor om een drone-project uit te voeren in de Antwerpse haven onder de noemer Agile: Adoptive gateways for diverse multiple environments. Het Agile-project heeft als doel een open, flexibel en breed toepasbaar IoT-platform te ontwikkelen voor bedrijven en ondernemers, waarop zij dan hun diensten kunnen aanbieden en testen. Het trio haalde de Europese subsidie binnen.

Haven van Antwerpen wordt ‘Harbour of Things’

Met het Agile-project schakelen de drie een versnelling hoger in de ontwikkeling van concrete IoT-applicaties die de Antwerpse haven veiliger en productiever kunnen maken. Met behulp van drones die allerhande metingen en scans zullen uitvoeren, is het de bedoeling de haven van Antwerpen helemaal klaar te maken voor de toekomst. 

Zo zullen er casestudies uitgewerkt worden op gebied van camerabewaking en de inspectie van infrastructuur. Want milieu en veiligheid staan in dit project centraal. Drones kunnen inbreuken op de milieuwetgeving snel en accuraat detecteren, de water- en luchtkwaliteit te allen tijde meten en onverwachte obstakels op de waterwegen meteen doorgeven aan de centrale. Kortom, de haven van Antwerpen wordt een echte ‘Harbour of Things’.

Dat deze drie spelers elkaar vonden in dit project is geen toeval. Orange is naar eigen zeggen momenteel marktleider op het gebied van machine-to-machine (m2m) en IoT. Voor iMinds is het dan weer een belangrijk proeftuinproject terwijl Rombit gespecialiseerd is in machine learning en IoT-oplossingen voor industriële spelers. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-17T14:19:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.