Honeywell laat oog vallen op JDA Software

Dit artikel delen:
MBO handen samenwerking overname

De Amerikaanse multinational Honeywell, onder meer bekend als producent van thermostaten en andere meet- en controle-apparatuur, vliegtuigmotoren en gespecialiseerde mobiele apparatuur, wil JDA Software overnemen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft het technologieconcern zo’n drie miljard dollar over voor deze leverancier van software voor voorraadketenbeheer.

JDA Software, in 1985 opgericht, is gespecialiseerd in software voor suppliek chain management (cm). Het Amerikaanse bedrijf is met name actief in de detailhandel. In 2012 fuseerde het bedrijf met concurrent RedPrairie. Er werken zo’n 4300 medewerkers bij JDA Software.

Met de beoogde overname wil Honeywell zijn softwaretak versterken. Het technologieconglomeraat investeert de laatste jaren veel in softwareontwikkeling, voortgedreven door trends als mobile computing en internet of things (IoT).

Mainframes

Gigant Honeywell (omzet circa veertig miljard dollar, ruim 120.000 werknemers) is geen onbekende in de ict-wereld. Het bedrijf is tegenwoordig sterk in de industriële en procesautomatisering, maar bouwde bijvoorbeeld medio jaren 1950 een van de eerste commerciële computers (in samenwerking met Raytheon). Die tak werd uitgebouwd, waarbij Raytheon werd uitgekocht en minicomputerpionier Computer Control Corporation werd gekocht.

Honeywell behoorde in de jaren 1960 in de ontluikende computerindustrie tot een kleinere concurrent van IBM. Het bedrijf fuseerde in 1970 de computeractiviteiten met die van Bull-General Electric en werd het onder de naam Honeywell Bull een ook in Nederland actieve leverancier van mainframes. In 1986 trok Honeywell zich terug uit het computerbedrijf, wat toen Groupe Bull heette.

Vandaag de dag maakt Honeywell overigens nog steeds computerapparatuur, waaronder scanners, mobiele apparatuur en printers. Het zijn apparaten die speciaal worden gemaakt voor sectoren als de zorg, industrie, detailhandel, transport en logistiek en media.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-16T10:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.