Intel investeert in GE-platform Predix

GE gebruikt Predix in combinatie met Intel-sensoren reeds bij de fabricage van gasturbines

GE en Intel zijn een samenwerking aangegaan rond Predix. Dit platform van GE (General Electric) is bedoeld om applicaties te connecteren met machines, waarna de verzamelde data worden geanalyseerd om industriële processen te verbeteren. Intel gaat Predix gebruiken in zijn eigen fabrieken en via een joint venture willen GE en Intel het platform, verrijkt met Intel-technologie, vervolgens aan andere producenten verkopen.

In eerste instantie gaat Intel het Predix-platform implementeren in de Ocotillo-fabriek in Arizona (VS), waar het bedrijf semiconductors produceert volgens de laatste Intel-technologie. Uiteindelijk wil Intel, in aanvulling op eigen interne software, Predix gebruiken om al zijn productieprocessen wereldwijd te stroomlijnen. GE zal vervolgens ook de gecombineerde technologie uitrollen in al zijn vierhonderd fabrieken. De twee bedrijven zijn verder van plan een joint-venture op te zetten om de gezamenlijke oplossing aan andere producenten te verkopen.

Volgens beide partijen is de samenwerking een belangrijke stap om uiteindelijk de internet of things (IoT)-software van GE op alle apparaten met een Intel-chip aan te kunnen bieden. Elk industrieel bedrijf kan vervolgens zijn productieprocessen via Predix in detail analyseren.

Gasturbine

Een voorbeeld van de samenwerking tussen Intel en GE is te vinden in een gasturbinefabriek van GE in de Verenigde Staten. Intel-sensoren meten daar de temperatuur op punten waar rotors aan gasturbines worden bevestigd en sturen de informatie door naar de Predix-cloud. Fabriekswerkers weten zo altijd of een onderdeel voldoende is afgekoeld om het veilig te kunnen bevestigen. Door defecten en reparatie van onderdelen te voorkomen, denkt GE honderdduizenden dollars te kunnen besparen.

In het Intel-hoofdkwartier zal eenzelfde technologie gebruikt worden om de verlichting automatisch te doven als er geen personen in de ruimte zijn. Intel en GE werken verder aan een ‘slimme verlichting’-initiatief om niet alleen voertuigen maar ook voetgangers in de openbare ruimte beter te kunnen detecteren en deze informatie door te sturen naar systemen die aanrijdingen moeten voorkomen in zelfrijdende auto’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-25T11:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.