België heeft primeur met plastic NFC-chip

Imec ontwikkelt en Cartamundi test eerste versie

Dit artikel delen:
Plastic NFC-chip

Holst Centre (opgericht door Imec en TNO) en Cartamundi hebben op de International Solid-State Circuits Conference in San Francisco, naar eigen zeggen als eerste ter wereld, een demo van de dunnefilm-chip op plastic voorgesteld. De chip is compatibel met het near field communication (nfc)-barcodeprotocol. Deze is standaard in veel smartphones aanwezig voor data-uitwisseling tussen voorwerpen met nfc-chips. Vandaag de dag worden nfc-chips in smartphones gebruikt voor gegevensuitwisseling over korte afstand.

Plastic elektronica opent interessante perspectieven voor goedkope, slimme elektronicatoepassingen die onmogelijk met traditionele siliciumchips te verwezenlijken zijn. Het maakt bijvoorbeeld slimme verpakkingen voor voedingswaren mogelijk, intelligente labels voor merkbescherming en elektronisch papier. Voor dergelijke nieuwe toepassingen zijn goedkope wegwerpchips noodzakelijk die in heel grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. De dunnefilm-chiptechnologie van Imec kan via massaproductie worden geproduceerd. Het is bijgevolg ideaal voor het internet der dingen (IoT) waar sensoren en microchips overal onzichtbaar zijn geïntegreerd.

Compatibel met ISO-norm

‘De iso-norm voor nfc-chips is origineel ontwikkeld, rekening houdend met de mogelijkheden van standaard microchiptechnologie op basis van silicium’, zegt Kris Myny, senior onderzoeker bij Imec. ‘Plastic elektronica heeft echter totaal andere kenmerken waardoor we voor heel grote uitdagingen stonden om een nfc-chip in plastic elektronica te ontwikkelen die compatibel is met die iso-norm. Door onze samenwerking met Cartamundi, de wereldwijd actieve Belgische producent van speelkaarten en spellen, kenden we de noden vanuit de markt en waren we in staat om een oplossing te ontwikkelen die echt relevant is voor deze sector.’

‘Deze innovatieve ontwikkeling van plastic nfc-chips creëert verscheidene nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van nfc,’ meent Alexander Mityashin, program manager bij Imec. ‘De specifieke eigenschappen van dunnefilm-elektronica zorgen ervoor dat de nieuwe chips veel dunner kunnen worden gemaakt, terwijl ze mechanisch toch heel robuust zijn. Bovendien biedt Imec’s technologie de mogelijkheid om chips in grote volumes en tegen lage kosten te produceren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben altijd al een groot fan geweest van de barcode en NFC techniek vanwege de vele praktische toepssingen denkbaar. Deze ontwikkeling is er eentje om met grote belangstelling te volgen. Prima stap.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-08T10:46:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.