Vlaamse en Brusselse domeinnaam blijft randverschijnsel

Dit artikel delen:
Laptop

De Vlaamse en Brusselse domeinnaam worden eerder sporadisch geregistreerd. En als ze al geregistreerd worden, zijn ze vaak niet in gebruik.

Vorig jaar werden er 6.959 .vlaanderen-domeinnamen en 7.131 .brussels-namen geregistreerd bij DNS. Tegenover die zes- à zevenduizend Vlaamse en Brusselse namen staan bijna een kwart miljoen .be-namen die vorig jaar werden geregistreerd.

Daar waar de registraties voor .brussel in 2016 toenemen ten opzicht van 2015 zitten die voor .vlaanderen in dalende lijn.

'.brussels doet het beter dan .vlaanderen', stelt Lut Goedhuys van DNS aan Computable.

Belgen zullen zelfs nog eerder een Duitse, Britse (UK) of Luxemburgse domeinnaam registreren dan een Vlaamse of Brusselse, zo blijkt. Een Nederlandse .nl-domeinnaam werd vorig jaar zelfs acht keer meer geregistreerd dan .vlaanderen of .brussels.

Met 57 procent worden .be-namen het vaakst geregistreerd door Belgen, gevolgd door .com (vijftien procent), .eu (zeven procent) en .net (zes procent). Bij .brussel en .vlaanderen gaat het telkens om 0,32 procent.

Vaak niet gebruikt

Zowel .vlaanderen als .brussel zijn niet zozeer in gebruik door regionale overheden of instanties, toch niet in hoofdzaak. 'Qua gebruik is het duidelijk dat ze vooral geregistreerd worden voor zakelijke doeleinden. Het gaat om bedrijven en organisaties', stelt Goedhuys.

Opvallend is ook dat veel van de Vlaamse en Brusselse domeinnamen maar beperkt worden ingeschakeld. 'Heel veel van hun websites, ook van bedrijven, bevatten enkel een holding page', klinkt het.

Voor .vlaanderen is dat in 43 procent van de gevallen een business holding page, voor .brussel is 53 procent een business holding page, naast heel wat non-commercial holding pages die opduiken. 

Slechts in zowat tien procent van de gevallen gaat het zowel bij .brussel als bij .vlaanderen om een echte zakelijke website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-23T12:24:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.