Europese omzet Google en Amazon wordt mogelijk belast

Franse minister wil internetreuzen belasting laten betalen over Europese omzet

Dit artikel delen:
Boete

Frankrijk en Duitsland willen internetreuzen als Google en Amazon belasting laten betalen over de omzet die ze in Europa draaien. Het initiatief komt van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en wordt volgende week voorgelegd aan de 28 ministers van Financiën van de EU.

Dat meldt de Financial Times. Spanje en Italië zouden zich al achter het initiatief hebben geschaard. Behalve Google en Amazon staan ook Apple en Facebook op de ‘belastinglijst’ van de Fransen.

Volgens het Franse voornemen komt er een extra belasting boven op de nationale belastingwetgeving van de individuele EU-lidstaten. Het zou gaan om een extra belasting van twee tot vijf procent op de omzet. Wat dan aan belasting wordt opgehaald, komt in de buurt van wat dergelijke bedrijven eigenlijk zouden moeten betalen, zo staat in het plan. 'We moeten niet langer accepteren dat deze bedrijven zaken doen in Europa terwijl ze minimale bijdragen leveren aan onze belastingen', aldus de Franse toelichting.

Voor het voorstel is unanieme steun nodig van alle 28 lidstaten. Volgens analisten wordt het niet eenvoudig om Europese belastingparadijzen als Ierland en Luxemburg mee te krijgen in het belastingplan. 

Google vs. EU

Met name Google ligt al langere tijd met de EU in de clinch. Zo is het bedrijf al jaren verwikkeld in een antitrustzaak van de Europese Commissie (EC) over machtsmisbruik. Deze kwestie zal zich naar verwachting nog lange tijd voortslepen.
Eind juni legde de EU de internetgigant een recordboete van 2,42 miljard euro op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-11T11:40:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.