Datong wil alternatief sociaal netwerk worden

Nederlandse initiatiefnemers willen data gebruikers beschermen

Dit artikel delen:

Het Nederlandse initiatief Datong wil uitgroeien tot een veilig sociaal netwerk waar niet wordt geknoeid met de data van gebruikers. De opzet is open source zodat iedereen kan controleren wat het platform doet. Datong geeft zich negen maanden tot een jaar de tijd om een serieus, internationaal alternatief te worden voor Facebook, YouTube, Dropbox en Gmail alsook de handel in cryptomunten.

Dit zegt Astrid Oosenbrug, voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA en een van de initiatiefnemers, tegen de NOS. Volgens Oosenbrug moet Datong.nu een sociaal netwerk worden 'waarbij je zeker kunt zijn dat de data ook echt van jou zijn'. Gegevens worden niet verkocht en niet gebruikt voor advertenties en er komt geen reclame- of een abonnementsmodel. De initiatiefnemers, onder wie Ahmed Aarad (mede-oprichter van Open Source & Overheid), hopen financiering te krijgen via de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Daarnaast wordt er aan een verdienmodel via giften gedacht, zoals bij Wikipedia.

Oosenbrug vertelt verder tegen de NOS dat Datong een privacyraad krijgt, waar burgerrechten- en privacyorganisaties in kunnen plaatsnemen en toezicht kunnen houden. Zij verwacht dat het platform wind in de zeilen krijgt door de de nieuwe Europese privacywetgeving GDPR die eind mei in gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-19T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.