Vlaamse domeinnaam even populair als Spaanse

Dit artikel delen:
internet

Tegenover 1,6 miljoen .be-domeinnamen staan er zowat zevenduizend voor zowel Vlaanderen als Brussel. Inzake domeinen blijken onze buurlanden (veel) populairder.

Dat blijkt uit cijfers in het jaarrapport van DNS. Vorig jaar werden er 6.607 .vlaanderen-domeinnamen en 7.670 .brussels-namen geregistreerd bij DNS, grotendeels jaarlijkse vernieuwingen.

Tegenover die zes- à zevenduizend Vlaamse en Brusselse domeinnamen staan zowat 226.000 .be-namen die vorig jaar werden geregistreerd.

.be bovenaan

Met 54 procent worden .be-namen het vaakst geregistreerd door DNS, gevolgd door .com (15 procent), .eu (7 procent) en .loan (een opvallende stijger in de lijst) en .net, met allebei 6 procent.

Bij .brussel en .vlaanderen gaat het respectievelijk om 0,32 procent en 0,28 procent. Het domein .gent haalt 0,12 procent van het totale registraties.

Bedrijven en particulieren zullen eerder een Duitse-, Nederlandse, Franse, UK- of Luxemburgse domein registreren dan een Vlaamse of Brusselse. Vlaamse domeinnamen blijken bij DNS.be even populair als Spaanse.

Ter vergelijking: een Nederlandse .nl-domeinnaam werd vorig jaar zowat tien keer meer geregistreerd dan .vlaanderen of .brussels. In vergelijking met twee jaar geleden daalt .vlaanderen licht qua aantal registraties, terwijl .brussels beperkt is toegenomen. Al gaat het dus om kleine aantallen.

Toename voor totaal

De meeste domeinnamen, die via DNS over de toonbank gaan, zijn dus .be-namen. Over het algemeen zijn er vorig jaar 1.603.508 .be-domeinnamen geregistreerd in 2018. Dat is een toename in vergelijking met vorig jaar toen er 1.589.715 waren. Ter vergelijking: in 2009 waren het er nog minder dan één miljoen.

Voor nieuwe registraties gaat het om 226.727 namen, wat minder dan de 245.087 het jaar ervoor.

Ruim 86 procent van de .be-registraties werd gewoon vernieuwd, een percentage dat in lijn ligt met de jaarlijkse vernieuwingen voor .vlaanderen en .brussels. Of hoe de regionale domeinen in ons land eerder een randverschijnsel blijven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-10T11:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.